Januar - Lys i Mørketid

Mørketid er tid for lys. Med mørket trer de svake lysene og nyansene fram. Kommer vi oss bort fra gatelys en gnistrende klar vinterkveld, får vi opp øynene for det mylderet av stjerner som er over oss. Ser vi på sørvesthimmelen i skumringen, kommer et fantastisk spekter av farger fra rosa og lilla til svart fram. Vi skal leke med det litt forsiktige lyset.

23.01.201511:07 Admin

Varmluftsballong

-"Æ trur den flyr helt opp i himmelen til Gud og Jesus "
- "Nehei den flyr ikke opp i skyan en gang....."
Alle lar seg fascinere av det som kan fly. Når det flyr uten en eneste lyd og med et fantastisk lys, som til slutt bare føyer seg inn mellom stjernene, blir ikke fascinasjonen mindre. Tankene får tid til å fly med. Med en vindstille kveld og snødekt mark, silkepapir, limstift, tape, tynn ståltråd, bomull og tennveske eller rødsprit, kan opplevelsen bli din. Hjemmelagede varmluftsballonger er et fantastisk syn der de flyr mot himmelen, men de må omgås med forsiktighet. Send dem bare opp på dager nå marka er dekt av snø og vær sikker på at den ikke lander i bebyggelse.

Slik går du fram:
Silkepapiret får du kjøpt i bokhandelen. De selges i flak på 50 x 75 cm. Du trenger 7 slike - gjerne i litt forskjellige farger. Til sammen veier disse ca 50 gram. Lim fire av flakene sammen på den lengste kanten. Lim så de to siste langsidene sammen slik at de danner en sylinder.

Nå tar du et nytt flak. Dette skal bli toppen av ballongen. Lim så den ene kortsiden av denne mot kortsiden på et av flakene i sylinderen. Den andre kortsiden limes så mot kortsiden av flaket på motsatt side. De to siste silkepapirene klipper du nå til og bruker for å tette hullene mellom de to siste flakene i sylinderen og toppflaket - Det er viktig at det blir tett. Rundt nedkanten fester du en tynn ståltråd, som tapes fast punktvis. Denne skal holde nedkanten utspilt. Til slutt lages et kryss av ståltråd på tvers av bunnen. I midten av dette festes en tettpakket bomullsdott (på størrelse med en fyrstikkeske). Ønsker du en illustrert oppskrift på en mer avansert utgave, finner du den her.

Nå er du klar til oppsending. Finn en åpen plass. Det er en fordel å være to voksne. Da kan den ene holde ballongen opp, mens den andre tar seg av opptenningen. Dynk bomullsdotten i rødsprit/tennveske, og tenn på. Det er viktig at flammene ikke kommer borti silkepapiret. Det tar lett fyr. Ballongen slippes først når den som holder kjenner at den begynner å løfte. Har du tilgang på hårføner eller skibrenner er det flott. Da kan du forvarme lufta i ballongen og først tenne på bomullen når ballongen begynner å løfte.

Snølykt

Stearinlysstumper og fyrstikker har alle. I tillegg må du ha kramsnø. Da har du det du trenger for å lage en snølykt. Lag snøballer og legg de i en ring, ca 25 cm i diameter. Legg så en ny ring litt innenfor den forrige. Trykk snøballene litt sammen, så blir de lettere liggende. Sett stearinlyset inn før du har nådd toppen og tenn det. Legg så på den siste snøballen og kunstverket er fullført.

Islykt

Islykter er et flott alternativ til snølykter. I tillegg til stearinlysstumper og fyrstikker, trenger du her en tom melkekartong og vann. Kuldegradene kan du hente i fryseren eller ute. Fyll melkekartongen 2/3 full med vann og sett den oppreist ute eller i fryseren. La kantene fryse til, men pass på at det fortsatt er en kjerne med flytende vann. Når isveggene er ca 1 cm tykke, kakker du hull i toppen og heller vannet ut. Varm så med litt varmt vann på utsiden av melkekartongen slik at du får ut isen. Lag deretter også et hull i bunnen. Sett lyset på bakken ute. Tre deretter isen over lyset. For variasjonens skyld, kan vannet farges med konditorfarge før det fryses.

, click to open in lightbox