Mars - Lek med vinteren

Vi har de lyseste vintermånedene framfor oss. Mars er den sikreste snømåneden her nord. Solas lyslek med snøen gir fantastiske inntrykk. Med lengre og lysere dager, sol som begynner å varme og snødekt mark, kan vi ser fram til en vårvinter som innbyr til et aktivt uteliv. Naturen har lekeapparatene. Snøen er verdens beste tjukkas. Nedoverbakker er et naturskapt lekeapparat som polstra i snø gir flotte muligheter for aktiv lek for hele familien.

26.01.201516:33 Admin
Bakkerulling

Salten er velsigna med bakker, mange bakker. Bratte, slake, lange, korte - valget er ditt. De minste av oss stuper kråke på stuegulvet. De fleste av de litt eldre har sluttet. Knokene føles så skarpe og ømme mot et hardt stuegulv. Da er en bakke med løssnø et flott alternativ. Her er polstringen på plass og tumleplassen er stor nok for liten og stor. Å stupe kråke i nedoverbakker er artig og utfordrende i alle aldre. Spjelk alle luker. Snør hetta godt igjen, tett godt til mellom bukse og jakke så du ikke blir mellombar og la det stå til. Ikke start for bratt. Bakke helling og mengden løssnø avgjør farten. Lengden på bakken avgjør hvor svimmel du blir. Et godt alternativ for den som har lyst på en snillere start er sideveis rulling. Legg deg på tvers av bakken og la deg rulle ned. Vi garantere en forfriskende opplevelse, en god latter og en litt sjanglende start på oppturen. NB! Finn en bakke som ikke har trær eller andre hindringer i fallregningen.

Skilek

Skisesongen er for alvor igang. Om du er inspirert etter dageslang OL-titting, eller det kribler i beina etter å få kjenne den befriende følelsen av å gli inn i vinterlandskapet, så ligger mulighetene nært innpå oss. Skitur - kort eller lang med matpakke, appelsin, kaffekjel og en sjokoladebit gir flotte opplevelser for hele familien. Ofte styrer de voksne løypevalget, men hvorfor ikke la barna få styre løypa gjennom bjørkeskogen. Det kan ofte gi overraskende varianter, som for eksempel hinderløype både over, under og mellom - på ski.

Lek gir glede

Slake nedoverbakker er toppen. Med noen enkle spadetak kan de gjøres om til det flotteste lekeland for store og små. Hopp er velkjent. Mange leter etter bratte tilløp og skremmende unnarenn, men start med det enkle. Løypa over hoppet bør være slak og lang med et jevnt og godt spor. Da kan alle få den farten de ønsker. For å bli trygg på hoppingen er det viktig å få en snill overgang til hoppet. Hoppet bør helst være flatt eller litt lavere foran. Det gjør satsen og landingen så mye enklere. Bakken nedenfor hoppet må tråkkes hardt og helst ha noe mer helling enn løypa over hoppet. Har dere problemer med å få snøen til å sette seg i hoppet fordi det er kaldt, er det bare å la det stå i 10 -15 minutter etter at det er bygd, da kan også de voksne trå til.

Men det finnes mange flotte alternativer til hopp

Prøv kuleløype. Også her er slake bakker best. Grav opp små, jevne hauger med ca 3 meters mellomrom. Snøen kan hentes i løypa mellom haugene. Tråkk deretter løypa med skiene. La de stå i 10-15 minutter før dere tar de i bruk. Kulene trenger ikke være store. Selv små kuler kan gi utfordringer og utfordringene kan varieres med hvor lang tilfart du tar.

Orgeltramp er også en artig variant. Den kan legges nesten helt flatt i terrenget, men med en slak bakke over. I orgeltrampen går skiene opp og ned annenhver gang. For å lage en god orgeltramp, kan det være lurt å starte med å lage et litt bredt skispor i snøen. Marker en tverrstrek med staven hver 2. meter bortover løypa der orgeltrampen plasseres. Start langs sporet på den ene siden. Grav ned i en jevn bue ned til ca 15 cm under snønivå midtveis mellom de første to strekene og så opp igjen. Legg snøen opp i en haug som danner en jevn bue langs det andre sporet, mellom de samme tverrstrekene. Hopp så over det neste mellomrommet og gjenta gravingen mellom tverrstrek tre og fire. Fortsett på samme måte til enden av orgeltrampen. Grav så ned på tilsvarende måte mellom haugene på det andre sporet og legg snøen mellom gropene på det første. Som for hopp og kuleløype kan det lønne seg å la orgeltrampen stå i 10 -15 minutter for å få snøen til å feste seg. Avpass farten med ferdighetene - en god orgeltramp er utfordrende for alle.

Månedens utemat

Kakao, varm saft og kaffe finnes i de fleste norske turtermoser. Et godt alternativ er suppe. Kok opp, for eksempel tomatsuppe eller ertesuppe og hell den på termosen. Skal du ha bål, er det selvfølgelig et alternativ å ta med suppepose og kjele. Uansett har du varm og mettende mat som er populær blant både voksne og unger.

, click to open in lightbox