April - Isfiske på sjø og vatn

Du er gjennom, drar opp isboret så vassfokket står, fjerner issørpa og legger hodet mot hullet. Aprilsola er sterk. Det tar tid å venne øynene til lyset under isen. Knapt en meter krystallklart vatn mot lys sandbotn. Bra! Så er det å egne på en hvit maggåt, slippe ut krok og isfiskeskei, legge seg flat ned igjen, blende for sollyset med skjerfet og åpne tankene for en verden under vatn. Ikke en lyd. Isfiskeskeia styrer du med pilkestikka. Rolig, litt opp, så ned igjen. Rolig. Sekunder blir minutter, mange minutter, men det merker ikke du. Alt er stille. Der! En mørk skygge i utkanten av synsfeltet, så er den borte igjen. Stillheten er øredøvende. Så er den der igjen. Sakte, uten å krumme kroppen, nærmer røya seg kroken, stanser rett foran agnet, står stille. Kom igjen! Kooom igjeeen, biiiit! Du løfter kroken ørlite. Da tar den! Yes! Den sitter. Opp på kne, forsiktig innsveiving. Vannet løfter seg i hullet, så kommer røya buktende. Med begge hendene skuffer du fisken unna hullet. Mørk og blank, rød og hvit, skinnende i vårsola. Ei vakker røye på drøye halvkiloet. Jeg velger meg april.

26.01.201516:40 Admin
Små røyer - store gleder

Salten er rik på smårøyevatn, vatn kresne sportsfiskere gjerne går forbi. Men nettopp smårøyevatna er gull verdt, både fordi fisken er bitevillig og fordi mange smårøyevatn er lett tilgjengelige. For barn er det artig å få fisk, uansett størrelse. Så finn fram kartet, gjør deg kjent med smårøyevatna nær hjemstedet ditt, og vis barna vei til vinterglede, spenning og mat. Tommestokk og vekt gjør turen både lærerik og artig. Hvem får lengst fisk, kortest fisk, tyngst fisk og lettest fisk?

Barn kan tidlig læres til å se sammenhengen mellom det vi lever av, det vi lever i og det vi lever for. Det er viktig å ta vare på det vi fanger. Fisk, uansett størrelse, er mat, ikke leketøy.

Og tro for all del ikke at fiske er en guttesak. Vi har rikelig med undersøkelser som viser at jenter er like interessert i fiske som gutter.

Isfiske på sjøen

Når fjordarmer fryser, kan fjordisen by på store opplevelser. Man vet aldri hva som lurer under havisen. Hogg hull med øks! 125 millimeter isbor holder ikke når stortorsken skal opp. Det er lurt å få med seg morgenen. Bettet er ofte bra ved soloppgang. Også på havet kan du bruke agn. Sild og reker frister både hyse, torsk, hvitting og sei. Vårfisken er ofte av topp kvalitet. Sprøstekt hvitting med salat, nytrukket torsk med lever og rogn eller nystekte seikaker med kålstuing. Fikk du vatn i munnen?

Isfiske i april

Kan hende er aprilisen i lavlandet blitt utrygg. Da er dags- eller helgetur til fjells løsningen,

gjerne kombinert med opphold på ei turistforeningshytte eller jeger- og fiskhytte. April og mai byr gjerne på et særlig rikt isfiske i høgfjellet.

Ingen vatn er like. I Salten har vi ørretvatn der det er fint å legge ut bunnmark over natta. Vi har røyevatn med fisk av svært ulik kvalitet, og vi har vatn med både ørret og røye. Ta gjerne kontakt med en lokal jeger- og fiskerforening for tips om aktuelle vatn. Se her for å finne den aktuelle foreningen.

Husk fiskekort

I Norge trenger du ikke lenger statlig fiskeravgift for fiske etter ferskvannsørret og ferskvannsrøye. Men fiskekort fra grunneier må du ha. På statsgrunn får du fiskekort fra Statskog. Det kan du kjøpe på nettstedet www.inatur.no. Barn under 16 år fisker ferskvannsfisk gratis i perioden 1. januar - 20. august. I vatn på statsgrunn fisker barn gratis hele året.

Sikkerhet på isen

Det ukjente oppleves ofte truende. Det gjelder også is. Jo mer erfaren du blir, jo mindre truende blir isen. Er du det minste usikker, ha ispigger over nakken, hold god avstand til andre, bor eller hogg i isen med korte intervall og ha gjerne tau lett tilgjengelig. Hold deg unna elveoser.

Fra gammelt av het det at en tomme tykk stålis bærer en mann og to tommer tykk is bærer en hest. Det var nok den gang norske menn var slanke (sukk!)og fjordingene sleit i vårknipa.

Vær oppmerksom på at sterk vårsol kan endre strukturen i isen og gjøre den svakere.

Opplysninger om isforhold i finner du på Statskog sine hjemmesider her. Uansett: vår tids største helsetrussel er ikke aktivitet, men inaktivitet.

Isfiskeutstyr

Til fiske på vatn trenger du:

  • isbor, med forlengere om du skal fiske i fjellet
  • isause
  • isfiskestikke med isfiskeskei og krok
  • agn, maggot eller meitemark
  • kniv
  • ispigger

Til fiske på sjøen trenger du:

  • øks
  • juksa med makkongler og pilk eller fiskestang med sluk
  • ispigger

Skitt fiske!

Utemat

Ha med litt ved på isfisketuren, eller bryt tørrkvist på stedet. Lag bål, smelt godt smør i panna og sprøsteik nytrukket, hel smårøye. Krydre med salt og pepper og ha på brødskiver. Større fisk kan fileteres og steikes. Hvem sa at barn ikke liker fisk?

, click to open in lightbox