Juli - Liv i fjæra

Sommeren hører fjæra til. Få, om noen, kan glede seg over mer fjære og finere strender enn oss Salten-væringer. Vi skal være glade for at temperaturen ikke er høyere. Hadde så vært, ville det vært atskillig trangere om saligheten - dessuten, fjæra kan brukes i all slags vær og til så mye mer enn å bade.

26.01.201517:00 Admin
Hvilken fjære?

Sandstrendene i Salten er flotte. Mange er blendende hvite og innbydende. Det er kanskje hit vi først tenker oss, når vi drømmer. Men for ungene og lekende voksne, kan steinfjære med mye tang være vel så interessant. Her finner du et yrende liv og muligheter for mang en personlig utfordring i fanging av krabber eller tangsprell. Også svaberg med dammer som lukker seg på fjæra er spennende. I disse kan du finne mangt du ellers må ikle deg dykkermaske og svømmeføtter for å få sett. Uansett hvilken fjære du velger - kom deg ut når det er fjære sjø! Da står opplevelsene i kø. Oversikt over flo og fjære finner du i avisa eller på sehavniva.no.

Utstyr i fjæra


Livet i fjæra pirrer nysgjerrighet og spenningslyst. Det meste lar seg fange med hendene, men har du en håv og en spade kan du finne så mye mer. Med ei bøtte, eller et plastkar, kan du også ha gleden av å studere det du finner. Det samme utstyret kan du bruke for bygging og forming i sand. Tar du med streng og hyssing, kan du også fange krabber på litt dypere vann.

Ungene blir våte i fjæra. Det kan være greit å ha noen gode støvler å bli våt i. Er det bratte partier, bør ungene også ha flytevest.

Sandslott, diker og bading


Sand er et flott materiale som gir utløp for kreativitet og grobunn for ingeniørspirer. Sandslott, diker og demninger kan bygges, rives og settes opp igjen. Er sanda riktig fin, kan du forsøke med "Dryppetårn". Gjør sanda gjennomvåt og la den renn ut i en tynn stråle fra hånda. På denne måten kan du bygge kjempe kremslott.

Skal du bade, kan det være lurt å vente på floa. I lune viker kan vannet bli varmet opp flere grader av solvarmet sand som blir flødd over.

Krabber, marflo og tangsprell


Synet av krabber, tangsprell og marflo har gitt mangt et skrekkblandet gledeshyl. I steinfjærer med en del tang er forholdene best. Steinene bør være av en viss størrelse, men ikke større enn at ungene klarer å løfte dem. Løft steinene til side. Marfloa, en liten rekelinkende kreps, finner du nesten under hver stein. Også krabber og den åleliknende fisken tangsprell finnes under mange av steinene. Desto lenger ned i fjæra du går, dess mer liv. Er du heldig, kan du også finne trollhummer, havedderkopp eller noen av de merkelige markene som finnes i fjæra. Når du har sett under en stein, så legg den tilbake, samme vei som du fant den.

På tangen kan det også være mye liv. Tanglusa er en flat, treg liten krepsekamerat som sitter på tangen.

Husk å ha godt med vann i bøtta eller plastkaret du samler dyr i. På varme dager blir det fort for lite luft i vannet - slipp derfor dyra ut så raskt som mulig, eller bytt vann ofte.

Skjell og annet snacks


Blåskjell og o-skjell er velkjent mat. Den største delikatessen av de alle er likevel mindre kjent - hjerteskjell. Dette lille, nærmest kulerunde, hjerteforma skjellet er utrolig velsmakende. Du finner det et støvelspark under sandoverflaten nederst på stranda ved fjære sjø. Skyll skjellene for sand og tilbered som blåskjell. Hjerteskjell har en flott konsistens og en mild, god smak. For de mer utprøvende kan jevnet suppe med sauetang eller grisetang anbefales. I Østen er soyasauskokte strandkrabber en delikatesse.

Vil du vite mer om kryp og planter du kan finne i fjæra, er boka Livet i fjæra, et godt valg.

, click to open in lightbox