August - Ørret for store, ørret for små

August er ørretmåned nummer en. Fjellet er tørt og vanntemperaturen god. Den verste myggplagen er over. Salten er et sant eventyr for små og store ørretentusiaster. I tusener av vatn og tjern bryter ørreten vannspeilet på jakt etter insekter. Eventyret bare venter .......

29.01.201513:36 Salten Friluftsråd
Start i det små

Nærmere enn du kanskje tror har du et overbefolket ørretvatn, glemt av de store ørretentusiastene. Kan hende ligger vatnet så nært at dere kan gå eller sykle dit.

Nettopp her kan juniorer av begge kjønn oppleve å fange sin første ørret. Størrelsen er mindre vesentlig. Gleden ved å fange sin første ørret er ikke proporsjonal med vekta på fisken. Og hvem har sagt at ørret med rød kjøttfarge smaker bedre enn ørret med hvitt fiskekjøtt? Fiskeboller er hvite.

Der næringstilgangen er knapp og fisketettheten stor, er muligheten for napp størst. Ørretvatn er sikrere enn røyevatn. Røya er gjerne mer værsjuk enn ørreten. Enten biter den ikke, eller så biter den voldsomt.

www.godtur.no

På Salten Friluftsråds digitale turplanlegger finner du både kart og viktig informasjon for fisketurer. Her kan du zoome deg inn i aktuelle områder, finne grense stat-privat, finne ruter og avstander og, ikke minst, finne allmenne overnattingstilbud. I Salten disponerer jeger- og fiskerforeningene, turistforeningene og Statskog til sammen ca. 70 hytter. Jeger- og fisk-foreningene alene har 40 hytter åpne for alle, både medlemmer og ikke-medlemmer. De fleste ligger ved attraktive fiskevatn og båt følger med hytteleia. På nettstedet finner du opplysninger om hyttene og hvor du kan henvende deg for leie. Kart kan du skrive ut gratis.

Et par dager på ei foreningshytte er et ypperlig utgangspunkt for rike fiskeopplevelser.

Ti gode råd for familier med nybegynnere
  1. Velg lett fiskeutstyr, ikke for simpelt, ikke for dyrt. Sju fots stang med åpen haspelsnelle er svært anvendelig. 0,25 - 0,30 mm nylon er fint å kaste med.
  2. Tørrtren på kasteteknikk hjemme. Lag en ring på gårdsplassen. Kast 10 - 15 meter med treplugg uten krok. Sett opp morsomme premier. Å kaste med åpen haspel krever trening, men 6-7 åringer kan lære teknikken.
  3. Tren også på slukknuten. Dette er den eneste knuten du trenger å mestre for å fiske med stang.Skap forventninger. Gå sammen om innkjøp, trening, markgraving, planlegging og pakking.
  4. Ungene kan gjerne bære en lett sekk med litt utstyr, klær og mat.
  5. Ørretfiske skal være spennende. Å sveive inn sin første ørret er et uforglemmelig øyeblikk. Men lær barna at ørret er mat, ikke leketøy. Ta livet av fisken raskt og bløgg den.
  6. Kombinér det kjente med det ukjente. En ball på fisketur gir muligheter for aktiv avveksling. Men dropp store brusflasker og bæreposer med godter.
  7. Lag mat av fangsten på stedet. Ørret stekt i folie er lett å rense for bein. Brødskive med nystekt ørret er en fin introduksjon til matglede i naturen.
  8. Ta med solkrem og myggmiddel, gjerne også mygghatt. Bruk telt med myggnetting, så har ungene alltid en fluktmulighet. Insektplagen er minst i åpne landskap.
  9. Prøv med mark og kastedupp. I godt lys og lite vind er det fasinerende å følge med duppen. Forsvinner duppen under vatn, har du skapt et gyllent øyeblikk.
  10. Husk fiskekort! På statsgrunn fisker barn under 20 år gratis hele året. På privat grunn, i vatn uten laks og sjøørret, har barn under 16 år rett til gratis fiske fram til 20. august.

Fiskekort for statsgrunn kan kjøpes på nettstedet Inatur.

, click to open in lightbox