September - Sopp er topp!

Er du grønn, start med en gul!
Er du nysgjerrig på sopp, men mangler kunnskap, så start med kantarell, kun kantarell. Bruk en soppflora og lær deg hvordan kantarell ser ut. Du vil fort oppdage at kantarellen er så karakteristisk at den rett og slett framtrer kantarellaktig. Når du har lært kjennetegnene på kantarell, kan du nok til å sanke sopp. Verre er det ikke.

29.01.201514:51 Salten Friluftsråd
Kantarell - vanlig mange steder i Salten

Kantarellen finner du fra kyst til innland i hele regionen. Den trives i lauv- og blandingsskog, gjerne i områder med saubeiting. Varme, fuktige somre gir gjerne mye sopp. August og september er kantarellmåneder. Let i middels fuktig gress- og lyngmark. Kantarellen blir sjelden over 10 cm høg og kan være godt skjult. Har du imidlertid først fått blikket for den, kan du plutselig oppdage at du står midt i en halvsirkel med skogens gull. I motsetning til andre gode matsopper, er kantarellen ikke elsket verken av beitedyr eller mark. Den er derfor trivelig å plukke.


Sopp er fresk mat

Bruk av sopp til menneskemat har relativt svake tradisjoner i Norge. Lenger sør og øst i Europa derimot, er sopp mye brukt over lang tid av både fattige og rike. Det blei tøft å være sopp i Italia da scooteren blei allemannseie. Når lokaltog i Russland stopper i sopptida, styrter unge og gamle ut av vognene på jakt etter matsopp.Sopp er relativt energifattig mat, men inneholder viktige vitaminer og sporstoffer. Sopp er et sunt kostelement, og nytten og gleden tredobles ved egen sanking, konservering og tilberedning.


Plukk flere arter etter hvert

Kan du først kantarell, får du lett tenning. Bruk soppflora eller soppvenner og prøv deg forsiktig på flere arter. I Norge har vi mer enn 100 gode matsopper. I Salten kan du finne gode forekomster av rødskrubb, lys piggsopp, matrisker, spiselige kremler, steinsopp, rimsopp og matblekksopp, for å nevne noen. Sistnevnte vokser kanskje rett utfor stuedøra di.


Råd for din første kantarelltur

Kartlegg naboer, slekt og venner! Kjenner du noen som kan litt om sopp, ta kontakt og foreslå fellestur.
Ta med kurv eller bøtte og en liten kniv. Soppen bør få puste. Generelt skal sopp derfor ikke plukkes i plastposer. Med kniven skjærer du av nederste del av stilken for å unngå jord og sand.
Rens kantarellen for nåler og blader med én gang. Ikke bland kantarellen med andre sopper. Vil du absolutt plukke andre sopper, så hold disse unna kantarellene, og få disse kontrollert om du vil spise dem. Soppvettregel nr. 1 er: spis aldri en sopp du er usikker på.
Vær åpen for overraskelser og muligheter. Kan hende finner du ikke en eneste kantarell, men rikelig med bær. Blåbær, krøkebær og tyttebær er også gratis glede og mat. Hvem har sagt at det er galt å komme hjem fra sopptur med bær?
Har du funnet mye kantarell, kan du fryse eller tørke den. Vil du fryse soppen, har du den i ei gryte på middels varme. Da slipper soppen vannet, og den kan fryses i sin egen kraft. Vil du tørke kantarell, kan du tre dem på en sytråd og henge trådene opp i taket. Kantarellgirlandere mellom taklampene gir huset et hyggelig høstpreg. Alternativt kan du tørke soppene i åpen steikeovn på 50 0C.

Soppmåltid

En fin introduksjon til soppglede for hele familien er hjemlaga kantarellpizza. Steik en vanlig pizzabunn. Steik sopp, kjøttdeig og løk til pizzafyll. Gikk den altfor fort ned er det bare å planlegge neste sopptur.

Vil du lære mer?

Soppflora får du på bibliotek og i bokhandel. Velg en bok av relativt ny dato. Kunnskap om sopp har endret seg mye de siste tiåra.

Råd og informasjon kan du få fra Salten naturlag, e-postadr: salten_naturlag@hotmail.com

, click to open in lightbox