November - Venn med vinden

Høst er vind. Vinden feier sommeren bort. Vinden får kvist og kvast og sommerens rester til å leke gjemsel og sisten på bakken. Vinden lærer bladene å fly. Vinden prøver krefter med lyktestolper og trær. Vinden byr opp til lek! Blir du med?

10.02.201510:25 Salten Friluftsråd

Er du venn med vinden, liker du nordnorsk høst? September og oktober har et nært vennskap til sørvesten her. Dette er våt vind. Den er sjelden langvarig, men kommer oftere og sterkere i de månedene vi har bak oss. Fra november, når snøen legger seg i fjellet, overtar østavinden. Denne kan være isende kald og seig, men tørr. Den kan vare i ukevis bare avbrutt av korte, men intense stormer fra sørvest og vest. Vinden er derfor en trofast venn på høsten. Lærer vi oss leken, er den også en god venn.

Bli kjent med viden
Når værmeldinga melder liten til stiv kuling, ligger forholdene godt til rette for å bli kjent med vinden. For de erfarne kan det godt blåse mer. Kle dere godt, varmt innerst og vindtett ytterst - vinden gir ikke varme. Finn dere en åpen plass, med fri sikt mot vinden. Se hvordan vinden tar tak. Løft opp løv fra bakken og slipp det - hvor langt flyr det? Se hvor sterk den er, hvor store trær bøyer den? Prøv å bøy de samme trærne, hvem er sterkest? Kjenn hva vinden gjør meg deg. Er du klar til å bli med på leken?

Støtt deg på vinden
Har du glidelås eller knapper i jakka, åpner du den og vender deg mot vinden. Ta tak nederst ved glidelåsen og brett jakka ut. Ønsker du større effekt, kan du holde samme sted og løfte jakka over hodet. Vær forberedt på et rykk når vinden tar tak. Prøv så hvor langt du kan lene deg framover. Den beste effekten får du på en bakketopp. Da ledes vinden oppover og gir litt bedre løft. Prøv å ta små hopp opp i lufta - kan du lette?

Fly i vinden
Finn deg en passe høy kant som vender mot vinden. Høyden vurderer dere etter alder, mot og erfaring. Nedenfor må det være jevnt, gjerne mykt underlag. Som når du støtter deg på vinden tar du tak nederst på jakka og bretter ut. Når motet er på plass og vinden kjennes trygg, hopper du ut. Er vinden god, gir den deg en fin følelse av å fly.

Løp med vinden
Finn deg en slett flate, gjerne en gras- eller lyngbakke hvor fall ikke gjør vondt. Vend ryggen til vinden. La beina fare og se hvor fort det kan gå. Du kan få en imponerende fart, så banen bør være klar. 

En mykere start
Har du lyst på en mykere start eller er vinden for svak, hva med en hjemmelaget drage? Her finner du oppskrift på enkle drager. De aller fleste av dere har det dere trenger i huset. Dragebygging er en fin aktivitet for hele familien, som kan gi et godt og varig vennskap til vinden.

Mat i vinden
Vind er kaldt vær, og da gjør det seg med varm mat. På vindfulle dager på vindfulle steder er det vanskelig med bål. Det tar gjerne tid å finne et lunt sted og tørr ved. Da er det lettere å gjøre jobben hjemme. Varm pølsene hjemme og putt de på termosen (den uten kaffesmak). Det samme gjør du med kakaoen eller hva du vil drikke. På den måten får forblåste kropper varm mat og drikke når behovet melder seg.

, click to open in lightbox