Desember - Istid

Hver høst går vi mot en ny istid. Nord for polarsirkelen fryser vann til is hvert eneste år, og nesten hver vinter får vi noen dager med blank, klar stålis. Det er gylne dager som bare må oppleves.

10.02.201511:06 Salten Friluftsråd

Hent fram minner og skøyter
Husker du din egen barnlige glede over is? Husker du den hjemmelagde snøplogen, knall og fall på blank stålis, hockeykamper, piruetter og skøyteturer? Finn fram de varme minnene om kald is og ta en tur i kjelleren. Finn fram de gamle lengdeløpskøytene. Er du bestefar, heter de sikkert Ballangrud. Blås støvet av dem og gled barna, eller barnebarna, med familietur på isen.

Nylagt stålis, en sjelden gave
Ikke alt kan vente. Ikke blank, innbydende stålis. Den må nytes i lange tak når den er der.

I Salten varer det sjelden lenge, men det skjer årlig på forvinteren. Leit opp et tjern eller et vatn i nærmiljøet når stålisen er ung og seig.

Et gammelt uttrykk sier at stålis på en tomme bærer en mann. Ikke stol på det. Menn var nok lettere før i tida, kanskje raskere også? Prøv dere fram nært land og vær oppmerksomme ved oser. Ta det med ro og hold avstand til hverandre. Førstemann skal være voksen, og han eller hun bør ha ispigger. Lær barna om sikkerhet på is. Det er med is som med alt annet i livet: det ukjente er farligst og det ukjente oppleves mest truende.

Er isen trygg og samtidig blank og helt jevn, kan dere se fram til store opplevelser.

Familietur på isen
Kombinér gjerne skøyter med spark eller kjelke, avhengig av barnas modenhet og interesser.

Det er spennende å skli på isen uten skøyter også. Studér livet under isen. Kanskje oppdager dere en ørret? Barfrost i desember er annerledes vakkert. Lyset er dimt, kontrastene svake. Ta med sitteunderlag og tenn bål. Nyt kakaoen. Nyt livet. Her kan vi lære av svenskene. De er flinke til å glede seg over is. Med en lang stav og "långfärdsskridskor" skøyter tusener seg fram i den svenske skjærgården.

Svart is under stjernene
Er dere trygge på isen, anbefales en mørketur. Små hodelykter gjør susen. Igjen en ny opplevelse. I mørke, med hodelykter, får leker og spill en ny dimensjon. Stafetter og sisten fungerer utmerket med hodelykt.

Er det klarvær, skru av lyktene og opplev stjernehimmelen. Uten elektriske lys rundt deg blir stjernehimmelen over deg mektig og isen under deg svart, en sterk opplevelse for de fleste barn. Er det skikkelig kaldt, brytes stillheten av smell når isen slår sprekker.

Is i nærmiljøet
Små islagte flater i nærmiljøet gjør det enkelt å glede seg over is i lengre perioder hver vinter. 15 x 20 meter isflate er en god investering i aktivitetsglede. Velforeninger, barnehager og skoler kan få spillemidler til anlegg av flater for islegging, frostsikker kumme og lys. Når det blir enkelt å vanne og enkelt å vedlikeholde isen, er arbeidet overkommelig, og barna kan se fram til isaktivitet hvert år. Kulturetaten kan hjelpe til med spillemiddelsøknad. Små isflater i nærmiljøet og ved skoler, skaper aktivitet i den årstida vi trenger det mest. Både gutter og jenter setter pris på is.

, click to open in lightbox