Februar - Venn med vinteren

Vann fryser til is når det blir kaldt nok. Det er en egenskap vannet har. Det kan vi ikke gjøre noe med. Det vi imidlertid kan gjøre noe med, er hvordan vi forholder oss til dette fysiske fenomenet. Vi kan oppfatte snø og is som noe vi kan glede oss over og utnytte som en ressurs, eller vi kan oppfatte snø og is som en trussel.

10.02.201511:20 Salten Friluftsråd

For oss som lever nord for polarsirkelen, er det åpenbart en fordel om vi oppfatter vinteren som en kvalitet, og formidler denne holdningen til våre barn. Vi har snø og is halve året enten vi liker det eller ikke, og da er det en åpenbar fordel om vi oppfatter og utnytter snø og is som en positiv kvalitet. Prøver du å glemme vinteren, vil du likevel fort erfare at vinteren ikke glemmer deg. Å stimulere nye generasjoner i Salten til å mestre vinter er derfor langsiktig investering i livskvalitet og fortsatt bosetting nord for polarsirkelen.

Snøforming i hagen

Snø er et himmelsk formingsmateriale som daler ned på hodene våre, eller i hagene våre.

Det siste gir oss muligheter, muligheter vi kan bli langt bedre til å utnytte. De ivrigste lager kanskje en snømann av tre snøballer. Ikke noe vondt om snømenn, men snø som formingsmateriale fortjener en langt mer kreativ bruk. Snøforming kan utvikles til en spennende familieaktivitet:

Slik går dere fram

Ta vare på tomme pappesker i ulik form og størrelse, eller skaff tomesker fra en butikk. Når snøen har lagt seg, finner dere ut hva dere vil lage. Kanskje en dyrepark? Eller en eventyrborg med eventyrfigurer? Esker uten bunn settes ut i hagen, og barn og voksne fyller formene med snø. Snøen stappes eller tråkkes. La formene stå noen timer, gjerne i et døgn.. Da blir snøen et bedre formingsmateriale. Fjern formene. Dere kan forme tredimensjonalt, eller dere kan lage relieff. Overflaten kan være glatt eller ru, eller kanskje mønstret. Tema, størrelse, form og detaljrikdom utvikles utfra barnas modenhet, interesser og kunnskap.

Aktuelt utstyr

Til former: Pappesker, annen embalasje eller finérplater. Til fylling av former: Spader og snøskuffe. Til forming: Sag, skrujern, tau, murerskje, plantespade, rasp. Bruk ting du har fra før. Begynn med få redskaper, utvid etter hvert.

10 snøformingstips
  • Begynn i det små. Pappesker i forskjellige størrelser, er fine til familiebruk. Ved internasjonale konkurranser brukes former på 3 x 3 x 3 meter.
  • Bruk homogen snø. Unngå klumper og blanding av snø med ulik struktur. Ikke bruk snø fra brøytekanten. Både fuktig snø, tørr snø og fokksnø egner seg til forming. Tørr, kald og finkorna snø som fylles i form når det er kuldegrader, gir det beste grunnlaget for fine detaljer.
  • Grove, store figurer tåler mildvær og regn over noen dager. Detaljerte figurer gis forlenga levetid om de pakkes inn i plast når det er mildvær.
  • Kombinasjon av snø og is gir en ekstra utfordring. Farga iskuber fra melkekartonger er et utfordrende materiale.
  • I mørke gir lyssetting snøfigurene et helt nytt liv. Lys opp figurene med stearinlys innenfra eller lyskastere utenfra.
  • En matbit og en varm kopp kakao kan forsterke en god opplevelse. Kanskje kombinert med en liten eventyrfortelling?
  • Naboen er en kanskje en uutnytta ressurs? Gå sammen i nabolaget. Form sammen eller besøk hverandres snøparker.
  • Dokumenter snøformingen! Ta bilder! Snøformene har jo begrensa levetid. Bruk bildene neste vinter for å gjenkalle gode minner og repetere kunnskap.
  • Send gode snøformingsbilder til lokalavisa!
  • Snøforming kan inngå i fødselsdagsfeiring.

På hjemmesida til Målselv snyfestival finner du mer om snøforming. Her ser du også bilder av flotte snø- og isfigurer. Heidi Nordmo v/Målselv snyfestival, er kjent som instruktør i snøforming også i Salten. Se snyfestivalen.no

Fiskekaker på bål

Norge er en fiskerinasjon. Et enkelt, sunt og godt alternativt til grillpølser er rett og slett fiskekaker. Til bruk i hagen varmes fiskekakene på komfyren. På tur i utmark, er det fint å tenne bål og steike fiskekakene på bålet. Bålstekte fiskekaker nytes med eller uten tilbehør. God bålkultur kommer vi tilbake til i en seinere artikkel.

, click to open in lightbox