Basecamp Salten, Meløy – en smak av Svartisen

Brestua ved Svartisen er ikke det enkleste stedet å arrangere en mangfoldig friluftsleir for over 100 ungdommer fra 10 kommuner. Men du verden for ett vakkert og spennende utgangspunkt for aktiviteter og sosialt samvær. Meløy kommune kan være stolt av et solid planlagt og solid gjennomført arrangement.

13.09.201614:07 Salten Friluftsråd
Et mangfoldig aktivitetstilbud

Basecamp Salten 2016 blei gjennomført helga 09.-11. september.
104 ungdommer fra alle ni Salten-kommunene pluss Rødøy kommune kunne velge mellom:

 • foto med naturen som studio
 • brevandring
 • brevandring med enkel isklatring
 • isklatring
 • fiske- og opplevelsestur
 • hundesledekjøring
 • RIB-tur med ørnesafari
 • skattejakt med GPS
 • grottetur
 • topptur til Helgelandsbukken
 • friluftsliv og sikkerhet
 • kano

I Basecamp Salten er det et mål at ungdom fra hele regionen skal få en smakebit på spesielle natur- og kulturkvaliteter i de ulike kommunene. På denne turen fikk hele 77 ungdommer nærkontakt med Norges neststørste isbre. Brevandring og isklatring på Engenbreen var svært populært. Men også dette arrangementet viste at mange ungdommer setter pris på rolige aktiviteter. Både skattejakt med GPS, hundesledekjøring og fotosafari var populært. 

Bare blide fjes

Mange ungdommer ga svært god tilbakemelding på campen. Ei jente fra Sørfold var helt hengiven over at noen tok på seg et så flott, men krevende, arrangement. I år som tidligere var både aktivitetene og møtene med ungdom fra andre kommuner like viktig. Begge kveldene var det leirbål. Leirbål skaper en god, lun stemning, og er en god ramme for sosial kontakt. Mange har fått nye venner.


Meløy kommune fikk også skryt for kompakt lavvoleir der det var enkelt for ungdommene å besøke hverandre. 
Dyktige aktivitetsledere avlyste ingen aktiviteter, tross heftig regn og vind søndag.
Alle skrøyt av ungdommen, både aktivitetsledere, betjeningen på Brestua og arrangøren.
Kulturkontoret i Meløy, med Grete Stenersen og Hanne Barvik i spissen, la lista høyt – satset – og lyktes fullt ut.

Kommunene i Salten prioriterer Basecamp Salten

Totalt er det nå gjennomført 16 Basecamp Salten arrangement. Til sammen har over 2 000 ungdommer deltatt siden det første arrangementet i Beiarn i 2002. Dette er krevende arrangement. Tross ofte liten bemanning har kommunene i Salten valgt å prioritere Basecamp Salten. Alt ligger vel til rette også for fremtidige arrangement.
Salten Friluftsråd sørger for erfaringsutveksling, videreutvikling av konseptet, dokumentasjon, koordinering samt bidrar med spillemidler via Friluftsrådenes Landsforbund og friluftsmidler via Nordland fylkeskommune. Dette året får Meløy kommune kr 70 000 i spillemidler og kr 30 000 i fylkeskommunale midler. Støtten er viktig for lav deltakerterskel. Ungdommene selv betaler kr 300 i egenandel for hele helga.    

Flere bilder fra Basecamp Salten, se Instagram  #basecampsalten

For mer info, se Veielderen for Basecamp Salten

Brevandring
mange ungdommer fikk prøve seg på isklatring og brevandring. På bildet er deltakere fra Sørfold, click to open in lightbox