Med bål og mat i fokus

Lukten av bål og svidde grillpølser er synonymt med tur og kos for mange. Selv om den kulinariske verdien av grillpølsene og nytelsen av sur røyk kan diskuteres, kan ikke vårt sterke forhold til bål det. Til det har mennesket levd med dette lysende og varmende vidunderet for lenge..

03.02.201709:57 Bjørn Godal

«Mennesket» lærte trolig å kontrollere flammen for så mye som 1,5 mill år siden. Det er lenge før vår art, Homo Sapiens tok sine første steg. Sikre funn av bålbrenning har vi fra ca 800.000 år siden, der Israel ligger i dag. Det sammenfaller i tid med da de første i menneskefamilien vandret inn i Nord-Europa. Kanskje var bålet forutsetningen for at de kunne ta dette kalde kontinentet i bruk? Vi har levd så lenge med bålet og det har vært så viktig at nytelsen kan være medfødt. Det er egentlig litt rart at vi ikke samtidig har fått en medfødt evne til å bruke bålet litt mer kreativt enn til svidde grillpølser…

Det siste halve året har Salten Friluftsråd skrevet artikler om bål og mat i Avisa Nordland. Så her kan du lære å kontrollere flammene på nytt og kanskje også få noen tips til andre retter som kan tilbredes på bål. Artiklene serveres her på ett brett:

, click to open in lightbox