Turbeskrivelse: Sykkel og sjøsprøyt i Steigen og Hamarøy

Sykkel og Sjøsprøyt er sykkelturer i kombinasjon med hurtigbåtrutene “Nordlandsekspressen/
NEX” i Bodø & Salten. Her får du en turbeskrivelse for turene i Steigen og Hamarøy.

01.07.201915:17 Bjørn Godal

Tredagers med hurtigbåt til Steigen

Dette er en utvidet beskrivelse av turene du finner i brosjyren Sykkel og Sjøsprøyt med forenklet kart, som du kan se her.


Ta hurtigbåten til Helnessund med retur fra Bogøy


Nøkkelopplysninger:

Lengde/stigning totalt uten avstikkere: 116 km, 812 m stigning

Lengde/stigning på etappene:
Helnessund – Nordskot: 45km, 260 m stigning (asfalt)
Nordskot – Bogøy: 32 km, 296 m stigning (asfalt)
Engeløya rundt t/r Bogøy: 39 km, 256 m stigning (asfalt)

Avstikker til:
Brennviksanden: 1,4 km, flatt (asfalt, ca 100m grus)
Avstikker til Oksholmen: 3,3 km, 14 m stigning (grus)

Det er generelt lite trafikk og det er ingen tunneler

Turbeskrivelse

Start turen fra Helnessund. På veien derfra må du ta avstikkeren til Brennviksanden – en pittoresk sandstrand, omkranset av høye fjell. Det er gapahuker med bålplass på hver side av stranda. Det er flere muligheter til å telte her, men vær obs på at du ikke kan telte i naturreservatet (Grensene for naturreservatet finner du her). Har du lyst til å kombinere sykkelturen med en fjelltur, vil vi anbefale fotturen til Skarbua (turbeskrivelse). Sammen med Brennviksanden (turbeskrivelse) er de to av 55 forførende spesielt utvalgte friluftsmål i Salten. Både hytta og utsikten gjør inntrykk, særlig nattestid i midnattsol! Om du tar kontakt med Skarbuas venner (Sigvart Bjerkenes) kan du også ta en rimelig overnatting i den sjarmerende hytta. 

Sykkelturen går så videre forbi kommunesenteret Leinesfjord. Vil du ta en rast i det fri her, stikker du ned til Hellvika friluftsområde ei fin lita strand med gapahuk og grillplass (bare spør lokalt). Du tar enkelt med sykkelen ned hit. Det er bygd rullestolrampe fra veien og ned til friluftsområdet. Fra Leinesfjord sykler du videre til Nordskot. Her er det overnattingsmuligheter i alle standarder. Det er også flere fine teltplasser omkring Nordskot. Vi vil anbefale alle å ta turen ut til Oksholmen (turbeskrivelse), et vakkert nes med krithvite sandstrender, utsikt mot Lofotveggen og mektige Skotstindan i ryggen. På vei ut hit er det også en fin, stor gapahuk med toalett. Ønsker du en fjelltur på strekningen ut til Nordskot, anbefaler vi Sørskottinden (turbeskrivelse). Også den en av de 55 forførende friluftsmålene i Salten. Herfra får du et fantastisk skue over skjærgården, Vestfjorden og Lofotveggen. Har du klatreerfaring eller guide, kan du også prøve deg på den glattskurte Nordskottraversen. Informasjon om guid får du ved å ta kontakt med en av overnattingsbedriftene på Nordskot.

Fra Nordskot til Bogøy kan du sykle eller ta hurtigbåt. Bogøy er utgangspunktet for sykkelturen Engeløya rundt. På Engeløya står opplevelsene i kø. Øya er et nasjonalt utvalgt kulturlandskap. Landskapet innbyr til å hoppe av sykkelen og ta noen avstikkere, for eksempel ned til Bøsanden (55 forførende; turbeskrivelse), en usedvanlig vakker sandstrand. Her er det mulig å telte og det blir tilrettelagt med toalett (2019). Er du glad i balansekunst er steinstranda på nordsiden av stranda en artig «lekepark». Mjeldberget er en flott tur for den turvante, men hit må du finne veien selv. Vil du smake en Salten-spesialitet, anbefaler vi en stopp hos Lefspia. Her får du servert Møsbrømlefse. Åpningstidene til Lefspia finner du på Facebook. Har du interesse for krigshistorie, er en stopp på Batterie Dietl et must. Områdene omkring kanonstillingene egner seg godt for kortere eller lengre rusleturer. Kribler det i toppturføttene, anbefaler vi en tur til Trohornet (55 forførende; turbeskrivelse)

Skulle været bli annerledes enn tenkt, kan du alltids snu turen eller bare ta utvalgte strekk.

 

Tredagers med hurtigbåt til Hamarøy


Nøkkelopplysninger

Lengde/stigning totalt uten avstikkere t/r Skutvik - Tranøy: 70 km, 750 m stigning

Lengde/stigning på etappene:
Skutvik – Oppeide: 21 km, 284 m stigning (asfalt)
Oppeide – Tranøy: 14 km, 91 m stigning (asfalt)

Avstikker til: 
Ness: 4,1 km, 11 m stigning (asfalt)
Tranøy fyr: 1,7 km, flatt (grus)
Buvåg: 7,3 km, 39 m stigning (asfalt)
Skaftheia/Hamarøyskaftet: 3,2 km, 137 m stigning (asfalt)

Det er generelt lite trafikk og ingen tunneler.

Turbeskrivelse

Utgangspunktet for denne turen er hurtigbåtanløpet Skutvik. Turen kan også enkelt kombineres med turen i Steigen, eller kombiner med turen i Steigen og ta båten fra Bogøy slik at du får en seksdagerstur.

Start turen fra Skutvik. Uansett hvor du velger å overnatte anbefaler vi alle å ta turen ut til Nes og Nesstraumen med Straumstien (55 forførende; turbeskrivelse). Gå gjerne turen rundt neset og få nærkontakt med Nesstraumen, en av verdens sterkeste malstrømmer. Her finner du også flere gravhauger fra yngre steinalder til vikingetid. Ta gjerne rasten i den imponerende gapahuken murt i naturstein rett ved straumen. I området rundt den er det også mulig å telte.  Fra Nes sykler du mot Oppeid. Legg gjerne inn en stopp ved Knut Hamsuns barndomshjem i Hamsund. Ved Oppeid er Hamsunsenteret et must å besøke. Både bygningen i seg selv og presentasjonen av Hamsuns diktning er verdt en stopp. Fra Hamsunsenteret kan du gå Glimma rundt (turbeskrivelse), som er kåret til Nordlands beste turrute. Den er også en av de 55 forførende friluftsmålene i Salten.  På østsiden av Kallstadvatnet (et vatn på denne rundturen, er det en fin gapahuk og bålplass, som også nås enkelt med sykkel).

 

Er du i tvil om du skal sykle til Tranøy, så er du ikke det. Tranøy er vakkert på så mange vis, både med Tranøy fyr, den gamle los-bygda Tranøy, med gallerier, bakeri, kapell, utendørsutstilling, spa og flere spise og overnattingssteder. Teltmulighetene er også mange. Turen herfra går tilbake til Skutvik. Legg gjerne inn en liten tur til gapahuken og de flotte strende i Kvitsandhola med gapahuken der(55 forførende; turbeskrivelse) eller til den lille bygda Buvåg. Har du lyst til å la sykkelen hvile litt på returen, anbefaler vi en tur til Skaftheia under Hamarøyskaftet (55 forførende; turbeskrivelse). Å bestige Hamarøyskaftet krever klatreerfaring eller guide. Fra veienden under Hamarøyskaftet er også turen til Sørdal/Nordland å anbefale. Her har mange blitt betatt av naturskjønnheten – enten ved eget besøk eller gjennom film spilt inn her basert på Hamsuns diktning (Landsdtrykere).

Sykling på Engeløya
, click to open in lightbox