Salten Friluftsråd borer ned Det store Saltfjellkartet ved Engenbreen

Ved utgivelsen av Det store Saltfjellkartet i 2007, ble det boret ned et eksemplar i berget foran breen 1. august. Kartet er nå revidert og gitt ut på nytt. Salten Friluftsråd vil derfor bore ned et nytt eksemplar av kartet ved brefronten den 29. juli 2015. Dette koordineres med konserten på Tåkeheimen samme dag, se info nedenfor.

22.07.201510:16 Heidi Robertsen

Da det første kartet ble boret ned i 2007, ble punktet merket, og det ble bestemt at dette skulle gjentas ved nyutgivelser av kartet for å synliggjøre endringer på bretunga.

Breen har gått tilbake ca 150 m siden siste utgivelse. Avstanden mellom hullene vil illustrere klima og breutviklingen de siste 8 årene helt konkret. Forskjellen er også synlig i kartet. 

Samtidig med at kartet settes ned i berget, vil NVE, v/Hallgrim Elvehøy orientere om klima- og breutviklingen i området.

Leder i Salten Regionråd Rolf Steffensen vil også være tilstede for å markere begivenheten, som foregår ved brefronten kl. 10.30.

Arrangementet samordnes med konsert v/ saksofonist Håkon Skog Erlandsen ved DNT-hytta Tåkeheimen kl 14.00.

Håkon Skog Erlandsen er en fremadstormende jazzsaksofonist fra Mo i Rana som for tiden tar mastergrad i utøvende saksofon ved Rytmiske Musikkonservatorium i København. Håkon står i tet som representant for neste generasjons musikere og hans utøvende virksomhet har sendt ham på turne i store deler av verden.

Ved siden av musikken jobber Håkon iherdig for å hevde seg i ekstremtriatlon. Nå slår han sammen sine interesser og tar med seg saksofonen og musikken til Tåkeheimen for å gi fjellfarerne en opplevelse helt utenom det vanlige.

Konserten er et samarbeid mellom Sommerdagan i Meløy, Nordnorsk Jazzsenter og Den Norske Turistforening. Gratis inngang. Mere info om tur til Tåkeheimen.


         

Lenker:

Avisa Nordland 30.7.2015: Hvert år forsvinner 20 m av breen

NRK 29.7.2015: Isbreene blir mindre tilgjengelig

Avisa Nordland 29.7.2015: Dette kan være dårlig nytt for turistnæringen

, click to open in lightbox