Full Fræs - Fartsfylt moro og læring

Full fræs i Nordland er en leken konkurranse i friluftsliv for ungdomsskoleelever. 700 ungdommer har deltatt på 7 regionale finaler spredt rundt i hele fylket. Regionfinalene har gått i Kabelvåg, Sortland, Skjomen, Terråk, Mo i Rana og Bodø. Fra de regionale finalene har de sju vinnerlagene kvalifisert seg for fylkesfinalen i Hamarøy. Fylkesfinalen arrangeres i nært samarbeid med elevene på Friluftslivsfag ved Knut Hamsun videregående skole.

21.09.201522:32 Bjørn Godal

Polarsirkelen og Salten frilufsråd står i bresjen for Full Fræs i Nordland, men har samarbeidet med lokale friluftsråd der de finnes.

Hvert elevlag har bestått av 6 elever, 3 gutter og 3 jenter, der det har latt seg gjøre. På små skoler, eller der hele klasser har deltatt, har vi tillatt avvik for å gi så mange som mulig, muligheten til å delta. Det største arrangementet har hatt 240 deltakere, det minste 12. Hoveddelen av konkurransen er gjennomført på små baner, mens for enkelte øvelser har vi brukt terrenget omkring. Relativt flat gressmark er best egnet. Eksempler på øvelser som er brukt er: Orientering på flybilde, quiz i allemannsrett, legging av støttebandasje, hindre gnagsår, løpe på pinner, dra pinne, montere fiskestang, mennesketårn, knuter, valg av matvarer for en ukes fjelltur, koke opp vann på stormkjøkken, blindebukk, fyring av bål og steke pinnebrød, oppsetting av telt og presisjonshugging av sukkerbiter. Lagene har fått poeng både for ferdigheter, samarbeid og kreativitet.

Full Fræs er en markering av friluftslivets år 2015 og en pilot for å se om opplegget har livets rett. Tanken bak friluftskampen er å få større fokus på friluftsliv i ungdomsskolen og mer friluftsaktivitet blant de unge. Med Full Fræs har vi ønsket å inspirere lærere og skoler til tenke litt mer mangfoldig og kreativt rundt måten friluftsliv kan håndteres på både som læringsmål og læringsmiddel for andre kompetansemål i ungdomsskolen. Friluftskampen viser at friluftsliv kan læres gjennom artige øvelser som krever liten plass, reising og ressurser.

Konkurranse i friluftsliv er strengt tatt en selvmotsigelse, men en god motivasjonsfaktor for elvene. Med vektlegging av lek og humør, et spekter av øvelser som stiller krav til mange ulike ferdigheter, samhandling og kreativitet, har alle hatt noe å bidra med i konkurransen. Vi har møtt fantastisk ungdom fra hele fylket som har vist at de er kunnskapsrike og løsningsorienterte. De har gode samarbeidsevner og en god porsjon kreativitet. Opplevelsen vi sitter igjen med og tilbakemeldingen fra skoler og elever, er at opplegget har gitt en sjeldent god og positiv deltakelse fra alle.

Full Fræs i Nordland gjennomføres i godt samarbeid med deltakende skoler, NRK, Statskog, FNF Nordland og Knut Hamsun videregående skole. Vi har fått økonomisk støtte/utstyr fra Friluftsrådenes landsforbund, Gjensidigestiftelsen og Komplett Fritid.

Vinnerlagene fra de regionale finalene kommer fra Svolvær skole i Lofoten, Alsvåg skole i Vesterålen, Skjomen skole og barnehage i Ofoten, Terråk skole på Sør-Helgeland, Kippermoen ungdomsskole på Helgeland, Bossmoen ungdomsskole ved Polarsirkelen og Hamarøy sentralskole i Salten. Disse møtes til fylkesfinalen i Hamarøy den 15. og 16. oktober.

Innslag fra regionfinalen i Salten på NRK, kan du se her. Spol til ca 20 min ut i sendingen.

 

, click to open in lightbox