Terråk skole vant fylkesfinalen i Full Fræs!

Finalen i Full Fræs gikk av stabelen ved Hamsunsenteret i Hamarøy 15. - 16. oktober. Elevene ved Friluftslivsfag ved Knut Hamsun videregående skole sto ansvarlige for finalen. De gjorde en mesterlig jobb. Terråk skole stakk av med seieren i hard konkurranse med de 6 andre finalelagene. Årets Full Fræs var en pilot. Erfaringene fra årets runde er så positive for alle parter, at jobben med å få dette permanent, allerede har startet.

18.10.201515:35 Bjørn Godal

Skrevet av Knut Berntsen, Polarsirkelen friluftsråd

Full fræs i Nordland er en konkurranse i friluftsliv mellom ungdomsskolene i Nordland. Og laget fra Terråk skole representerte Sør-Helgeland og imponerte. De ble beste lag i en jevn og spennende finale som gikk over 24 timer i et vått og utfordrende høstvær.


Hard konkurranse
- Vi hadde et lag som besto av elever fra alle tre trinn, forteller Oda Myrvang som var en av elevene på laget. Dette laget hadde kvalifisert seg til finalen etter først å ha vunnet den regionale finalen i sørfylket tidligere i høst. – Vi var veldig usikre på hvordan det ville gå i finalen, og jeg tror ikke det var mange som trudde vi skulle vinne, smiler hun etter at seieren var et faktum.


Måtte slokke et bål midt på natta
- Vi hadde en god følelse underveis, sier Jon Espen Stavran som også bidro til at laget fra Terråk vant finalen. Vi måtte gjennom 18 ulike utfordringer i løpet av finaledøgnet. En av utfordringene vi ble satt til å løse skjedde midt på natta. Alle deltakerne lå i teltcamp og vi ble vekket av at noen ropte at det brenner før vi ble gitt i oppgave å slukke et bål som arrangørene hadde tent. Hele laget fra Terråk sprang ut og fikk slukket bålet som det første. Etter dette visste vi at vi kjempet om en plass blant de tre beste.


Ukjente utfordringer
Finalen ble gjennomført ved Knut Hamsun videregående skole i Hamarøy med friluftslivslinja der som lokale arrangører og med naturen rundt Hamsunsenteret som arena. Her møttes de sju regionale vinnerne til fylkesfinalen. Deltakerne blir satt til å løse utfordringer som er relatert til friluftsliv. Ingen av utfordringene var kjent for deltakerne fra før, så evnen til å tenke og handle raskt, til å samarbeide og søke løsninger istedenfor å fortvile og gi opp ble satt på prøve. Og det ble gitt poeng i hver øvelse både i ferdigheter, samarbeid og kreativitet. Under finalen ble deltakerne utfordret i alt fra å padle kano til å bære vann.


- En av utfordringene vi virkelig løste godt var å frakte en skadd person i fjellet. Vi skulle lage en båre av tau og trestrangler, forteller Oda. To fikk øreklokker og ble døve, jeg ble blindet med en buff rundt hodet og foran øynene, mens de 3 siste på gruppa fikk tape over munnen og ble stumme. Når båra var ferdig skulle gruppa velge ut den fra gruppa som skulle fraktes på båre en angitt strekning. Det var forferdelig ikke å kunne se og ikke vite hva som skjedde. – Og jeg som ikke er stum til vanlig måtte være stum, forteller en smilende Jon Espen. Så den utfordringen slet jeg virkelig med, men vi seiret likevel. I denne øvelsen fikk vi full pott med 5 av 5 mulige poeng.

- Fylkesråden roste deltakerne
Finalen hadde besøk av mye publikum. Fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune Mona Fagerås var en av dem og var også den som fikk gleden av å dele ut premiene til lagene etter endt finale. Hun uttrykte stor begeistring for arrangementet og roste lagene for den utrolige innsatsviljen.

Full fræs i Nordland arrangeres av friluftsrådene i Nordland i samarbeid med Statskog og Knut Hamsund vgs. Arrangementet er gjort mulig gjennom støtte fra Gjensidigestiftelsen, Friluftsrådenes Landsforbund og Komplett Fritid. I år har nærmere 700 ungdomskoleelever deltatt i regionsfinalene fordelt på 105 ulike lag med 6 elever på hvert lag samt reserver. I tillegg har mange skoler gjennomført egne skolefinaler. Responsen på arrangementet har vært entydig positivt, så nå jobber arrangørene for å kunne tilby dette som et årlig arrangement i Nordland.


I årets finale var det altså laget fra Terråk skole i Bindal som vant foran laget fra Hamarøy sentralskole med laget fra Båsmo ungdomsskole i Rana på tredjeplass. Førstepremien bestod av et gavekort på kr 7000,- til skolen og i tillegg fikk alle på laget hver sin fiskestang med snelle. Lag nummer to og tre ble premiert med gavekort på henholdsvis 3000,- og 2000,- til skolene, i tillegg til premier til deltakerne.

Her er en artikkel fra Avisa Nordland om arrangementet.

, click to open in lightbox