Ny istid

Hver høst går vi mot en ny istid. De fleste steder i landet fryser pytter, tjern, vatn og vassdrag nå til. Nesten hver vinter er det perioder med blank, klar stålis. Is er en blankpolert ressurs for aktivitet, opplevelse og glede. Av og til kan isen ligge i ukevis, andre ganger blir den gjemt under snø eller tiner opp like raskt som den har kommet. Det vet vi aldri. Bruk derfor muligheten når den byr seg. Finn fram skøyter, spark, akebrett, kjelker, ispigger, vintersko, liggeunderlag, hockeykøller eller hva du måtte ønske, og bruk isen når den byr seg fram.

25.11.201514:12 Bjørn Godal

Aktivitetsmulighetene på is er mange. Er du bestefar eller bestemor, har du nok sterke minner til Ballangrudskøytene – supre fartsvidundre, med en egen evne til å skape frosne føtter. Nå er utvalget i skøyter mye større, rimeligere og varmere. Hockeyskøyter, danseskøyter eller turskøyter som du setter på skoene, er gode alternativer. Men is er mye mer enn skøyter. Det er fint å skli ut på isen bare på skoene, med kjelke eller spark. Ta med deg et underlag og legg deg ned på isen og studer livet og bunnen. Er du heldig, får du øye på en fisk eller annet spennende liv under isen. Ta deg gjerne en tur i mørket når du er sikker på isen. Se på stjerner, nordlys og måneskinn. Er det du et sted uten elektrisk lys, gir isen et uforglemmelig speilbilde av himmelen.

Små, grunne vatn fryser til først. Et gammelt uttrykk sier at stålis på en tomme bærer en mann og at to tommer bærer en hest. Ikke stol på det. Menn og hester var nok lettere før i tida. Er stålisen over 10 cm, er du trygg. Gjør det til en regel at første gang du oppsøker en is, så tar du med en liten øks eller noe annet du kan kakke hull i isen med, for å måle tykkelsen. Resten av følget bør da stå på land. Test flere steder på vatnet før dere hiver dere ut i leken. Er det tvil om isen bærer, er ispigger en viktig sikring. Piggene er avgjørende for å komme seg opp om uhellet er ute. Da er det også viktig å ha tørt tøy tilgjengelig.

Mange steder er det mulig å gå fra vatn til vatn. Med skøyter får du etter litt trening en utrolig rekkevidde. Kombinert med skistaver, blir du mindre sårbar for vind eller slitne ankler. Ta med sekken med mat, drikke, ekstra klær og fyrstikker, så kan du fyre et bål undervegs. I lange barfrostperioder kan vegetasjonen bli svært tørr. Så selv om det er vinter, må du tenke over brannfaren før du fyrer opp. Legger du turen til elver og bekker, skal du være klar over at istykkelsen kan variere mye. Da må du være ekstra oppmerksom - men du verden for noen opplevelser!

Vi kan ferdes fritt uten motor på islagte vatn og vassdrag. Har du hest, kamel, hunder eller andre trekkdyr, kan du ta de med. Vinden kan du bruke fritt til å dra deg fram. Det er slått fast både i friluftsloven og vannressursloven. Er du uheldig og får et bad, så er det også lov, etter loven…..

Små islagte flater i nærmiljøet gjør det enkelt å glede seg over is i lengre perioder hver vinter. 15 x 20 meter isflate er en god investering i aktivitetsglede. Velforeninger, barnehager og skoler kan få spillemidler til anlegg av flater for islegging, frostsikker kum og lys. Når det blir enkelt å vanne og enkelt å vedlikeholde isen, er arbeidet overkommelig. Barna kan da se fram til isaktivitet hvert år. Kulturetaten i kommunen kan hjelpe til med spillemiddelsøknad. Små isflater i nærmiljøet og ved skoler, skaper aktivitet i den årstida vi trenger det mest. Både jenter og gutter setter pris på is.

Istiden kommer – vel bekomme!

, click to open in lightbox