Utenatt? Lær dette utenat

De lyse nettene og varmen er borte for i år. Mørket og den klare høstlufta har kommet. Det gir rom for stjernehimler, måne og nordlys. Insektene har lagt seg for vinteren og trekkfuglene har dratt sørover. Fuglene som er igjen, har stengt av sangstemmen og holder for det meste kjeft. Med det har vi fått stillheten. Tar du høstnatta ut, nytes disse kvalitetene til fulle. Det er ikke mange utesovetriksene du trenger å lære utenat, for å få en fin utenatt.

25.11.201514:26 Bjørn Godal

Den enkleste utenatta tar du i hagen eller på verandaen. Skulle kulda bli påtrengende eller stemningen trykkende, kan du lett trekke inn i det kjente, men litt kjedelige. Eier, eller leier du, hage og hus, trenger du ikke spørre noen om lov. Velg en natt meteorologene lover klarvær og lite vind. Kan du, velger du leie på den siden av huset med minst kunstig lys og mest utsikt mot nord. Her er sjansen for å få se nordlyset størst. Ta med madrass, dyne, pute, lykt, en pose til klær og en vekkerklokke. Det siste om du skal på jobb/skole dagen etter. Er du redd for å fryse, tar du på ullsokker, stillongs, trøye, buff og lue. Om du vil, kan du ta hele senga ut. Skal du sove på bakken, legger du en liten presenning under madrassen. Vil du ha mer over deg, gjør noen ulltepper susen. Ikke legg presenning rett oppå dyna. Da blir du garantert våt. Start natta på rygg med blikket festet mot himmelen, så får du heller snu deg når øynene er mette.

Tar du steget lenger ut, blir opplevelsene større. Du kan lovlig sove i utmark, bare du er mer enn 150 meter fra bebodd hus/hytte. Utmark er alt som ikke er industriområder, veier, tun, hager, dyrket mark, slåttemark og kulturbeiter i aktiv bruk. Skal du overnatte mer enn to døgn på samme sted, må du spørre grunneier, med mindre du er et godt stykke fra bebyggelse eller i høgfjellet. Der kan du oppholde deg så lenge du vil, bare du ikke sjenerer andre.

Utenattipsene:

Utnytt utenatta

Tenk på muligheten. Gjør overnattingen enkel, da blir det flest netter ute.

Tenk praktisk

Ta med deg lykt med friske batterier og ha den tilgjengelig. Snu sko og støvler opp ned. Ytterplagg eller genser kan du bruke til pute. Samle alt løst i sekken eller i en pakkpose for natta og tiss før du legger deg.

Et godt leie er gull

Legg deg et tørt og flatt sted i le for vinden og velg en natt det er opphold og klart vær. Husk at vind kjøler.

Nyt en venn

Vil du ha ekstra varme, er det mye god varme i en venn eller kjæreste. Legg dere tett og nyt natta sammen.

Alltid varm

Bruk liggeunderlag og varm sovepose, evt to sommerposer utenpå hverandre. Ha på ullue som sitter godt. Hvis du er redd for å fryse, tar du i tillegg på ulltrøye, stillongs, buff, votter og ullsokker. Tar du ikke det innerste tøyet på, er det lurt å ha det løst i soveposen. Da er de behagelige neste morgen. Legg deg alltid varm og mett. Løp gjerne litt rundt før du legger deg.

Tenn et bål

En nying eller et stabelbål gir mye varme og kos. Dette er bål som brenner lenge og gir jevn varme natta gjennom hvis det er bygd riktig. Men husk at det å fyre slike bål, krever erfaring. Alternativet er mindre bål som du nyter fram til du lukker øynene for natta. Selv om bålbrenningsforbudet i skogsmark ikke gjelder etter 15. september, må du alltid vurdere brannfaren. Legger du deg til å sove ved bålet, er det ekstra viktig å ha kontroll på flammene.

Ta sansene i bruk

Lytt til stillheten. Se på mørket. Kanskje flammer nordlyset over deg.

 

Lært det utenat? God utenatt!

, click to open in lightbox