Bading hører sommeren til

På varme sommerdager fylles fine badeplasser opp med badelystne. Sosialt liv, lek, og svalende bad lokker de fleste av oss ut i vannet. Ordet bading har samme opphav som baking. Betydningen knytter seg til oppvarming. Vi kan lure på hvorfor ordet brukes om det å dyppe kroppen i sjø og vatn her til lands.

25.11.201514:49 Bjørn Godal

Godtar vi at bading er det å dyppe kroppen i vann uavhengig av temperatur, er det ved siden av turgåing, vår vanligste friluftsaktivitet. Ca 70% av oss bader utendørs. Barn og unge topper statistikken med ca 90%. Badingen har ikke alltid stått så sterkt. Det var på slutten av 1800 tallet at den skjøt fart. I starten var det hygiene som i stor grad var motivasjonen. Før innlagt vann ble vanlig, var hygiene en stor utfordring, særlig i byene. Det var en viktig samfunnsoppgave å få folk til å bade mer for bedret «sundhet og helse». Spesielt ble det fokusert på den stadig økende arbeiderklassen. Tilgang til egna badeplasser var derfor av de første tilretteleggingene som ble gjort for friluftsliv i offentlig regi. Da de første friluftsrådene kom, var det å sikre tilgang til gode badeplasser en viktig del av begrunnelsen. Fortsatt er de fleste offentlig sikra friluftsområdene steder som egner seg for bading.

Friluftsloven slår fast at alle har rett til å bade i utmark når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus eller hytte og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre. Hva som er rimelig avstand må vurderes konkret etter forholdene. Er det et populært sted for mange, må bading tåles tettere innpå. At grunneier synes det irriterende at noen bader i deres område, er ikke nok til å forby bading. Du skal likevel ikke fortrenge eierne fra deres mulighet for bading eller til å bruke egne badeinnretninger. Skal du bade fra private kaier eller brygger, skal du ha eierens tillatelse.

Fine strender og svaberg er en innertier når det skal bades. Vil du tilføre nye opplevelser til badingen, er bekkevandring å anbefale. Landet er fylt med større eller mindre bekker. Mange av disse er egnet til bading og gjemmer på mange små skatter av kulper, jettegryter, små fosser og fascinerende landskapsformer, steiner og vakre vannstrømninger. Har du en bekk i ditt nærområde som renner gjennom kalkberg, er du heldig. Der kan du finne små grotter og juv. Kanskje piler det noen små fisker mellom beina dine? Utfordringene du tar, må tilpasses ferdighetene til de som er med. Start med bekker med lite vannføring. Økende vannføring og strøm, krever økende forsiktighet!

For de fleste av oss, er det vanntemperaturen som begrenser badingen. Mange steder i fjellet og langs kysten, nærmer vanntemperaturen seg sjelden eller aldri 20 grader. Etter noen dager med god sommervarme, kan vi likevel finne badesteder med god temperatur. Oppsøk små, stille vatn, lune viker med lite strøm eller steder der bekker renner over sørvendte berg. Der stiger vanntemperaturen raskt. Sandstrender eller langgrunne viker kan også få gode temperaturer når floa kommer på varme sommerdager. Da varmes vannet lokalt opp av solvarm bunn. Det er også mange rimelige våtdrakter å få kjøpt. Investeringen er god for de som ønsker å forlenge sesongen eller bade på steder som ikke er plaget med for mye varme. Er du engstelig for kråkeboller, rur, eller skarpe kanter, kan badesko eller sandaler være et godt kjøp.

Nyt sommeren med et bad! Om vannet ikke er så varmt og fristende, så er det i alle fall forfriskende!

, click to open in lightbox