Tid for sykkel

Syklende unger er et like sikkert vårtegn som tjelden, hestehov og krokus. Våren fortjener at alle nå tar syklene fram fra garasjer, loft og kjellere. Olje, sjekk av bremser og dekk er obligatorisk. Nyt deretter den befriende følelsen som følger de første vårturene på sykkelsetet! Bruk sykkelen hjemmefra, heng den på bilen eller ta den med buss, tog eller båt. Små og store opplevelser venter.

25.11.201515:03 Bjørn Godal

Hvor går turen?

Det er mange fine veier å sykle langs. Turveier, skogs- og fjellveier med liten eller ingen biltrafikk, gir mange gode muligheter. Langs elver og i daler går det ofte en parallellvei. Riks- og fylkesveier med høyt nummer har gjerne mindre trafikk. Unngå lange tunneler. Motorveiene og en del tunneler har sykleforbud. Orienter deg om det før du starter turen. Ta gjerne kontakt med Statens vegvesen på tlf 175 eller vegvesen.no, hvis du lurer på noe. På slf.no og cyclingnorway.nofinner du også mye nyttig informasjon om sykling i Norge. Mange flotte turmuligheter åpner seg om vi tar med oss syklene på offentlig kommunikasjon, men sjekk betingelsene med aktuell transportør på forhånd. De fleste tar med sykkel, men noen krever forhåndsbestilling.

Sykkeltur for hele familien

Unger fra 7-8 års alderen kan sykle selv med oppfølging fra en voksen. Barn fra ca 10 måneder til 6 år kan sitte i barnesete eller sykkeltilhenger. Legg opp til korte etapper og hyppige pauser når barna er med. Nyt turlivet sammen!

Unger kan sykle 2 - 4 mil på en dagstur, men vil gjerne ha en god prat og variasjon. Voksne uten særlig trening sykler mellom 4 og 6 mil på en dag. Velg rasteplasser og stoppesteder som innbyr til varierte aktiviteter for ungene, for eksempel ved vann eller i en klatreskog.

Sykling utenfor allfarvei

Vil du ta sykkelen ut i terrenget, gir de mange stiene og fjellområdene våre mye å velge i. Terrengsykling gir mulighet for fine, lekne, farts- og spenningsfylte opplevelser. Friluftsloven gir deg rett til å sykle på stier, skogs- og landbruksveier i lavlandet og over alt på fjellet. Men den stiller samtidig krav. Du skal vise hensyn til andre brukere, naturen og de som eier områdene du ferdes i. Som syklist hviler det et spesielt ansvar på deg. Unngå å sykle på steder og til tider av året når du setter tydelige spor i terrenget. Setter du varige spor, bryter du loven. Som hovedregel kan vi si at den som har størst fart, eller lettest sjenere andre, har det største ansvaret og må tilpasse sin aktivitet. Sett deg inn i andre brukeres ståsted, senk farten og hils når du møter andre. Respekter andres frykt. Blir noen redde når du kommer, er det du som har brutt reglene. Friluftsloven gir deg ikke rett til konstant høy puls. Bruk smilet. Det løser mye!

, click to open in lightbox