Ordførerens tur i Steigen: Bøsanden, en himmelsk strand

Bøsanden på Engeløya i Steigen er en himmelsk plass. Her møter hav land i en hvit, storslått strand. Den frodige og aktive landbruksbygda Bø ligger i bakkant. Alt dette er så vakkert dandert med lokkende, lekne fjelltopper rundt. Om ikke dette var nok, gjør Lofotveggen sitt for å toppe opplevelsen der den ligger som en tanngard og vokter ute i Vestfjorden. Ikke rart Bøsanden alltid ligger og kiver i toppen når landets vakreste strender skal kåres.

06.07.202021:49 Bjørn Godal

En av de faste konkurrentene i strandkåringskonkurransene er Brennviksanden. Også den i Steigen. Så strandturvalget til ordfører Aase Refsnes i Steigen var derfor ikke enkelt. Brennviksanden er nabo hjemme, så kanskje nettopp derfor ble det Bøsanden for henne. Åse vil være ordfører for hele kommunen.

Bøsanden er et ynda turmål både for folk lokalt og besøkende. Sanden er stor, så her blir det aldri trangt. Stranda ligger lengst nord på Engeløya. I bygda Bø ser du skiltet. Her svinger du av med sykkelen eller kjører ned og parkerer. Ved parkeringa er det tilrettelagt med toalett, dusj og søppelhåndtering. Ønsker du å nyte strandliv, utsikt, grille, slå opp teltet eller spille strandvolley, så er det kort vei ned på stranda eller til den tilrettelagte bålplassen. Vil du kombinere med vandring i kampesteinsur langs fjæra nord for stranda eller ønsker en liten, luftig topptur, så har du muligheter til det på Mjeldberget.

I dag har Aase invitert med seg de eldste ungene i Engeløy barnehage på tur. I tillegg er Engeløyværingen og x-ordføreren Asle Schrøder med for å utveksle litt ordførerprat. Med det får hun X on the beach.

Turen er kort, men opplevelsesmulighetene mange.

Ungene er ikke tungbedte. Sisten, treklatring, steinhopping, skattejakt, vassing og liv-i-fjærasøk - ungene maurer rundt. Mulighetene er mange og ungene i Engeløya barnehage kjenner dem. De er vant til å være ute og de vet å sette pris på det. Barnehagen lar ungene bli kjent med øya si. Det er ikke tilfeldig. I Steigen har ordførerne over tid vært bevisste på at nettopp dette er en viktig investering i friske og gode Steigværinger i framtida.

–Også 14 – 15 åringene poster bilder fra «verdens beste kommune» på Instagram og andre medier. Aase synes det er godt å se at den gleden henger i også inn i ungdomstida.

Dagens meny er fiskekakeburger. Bålet fyres, fiskekakene får hver sin «pølsepinne» og stikkes inn i flammene. Kaffe- og kakaovannet settes på kok. Kos, mat, smil, slafsing og prat. Ungene lurer på hva en kommune er og hva ordføreren gjør. Aase svarer på uvante spørsmål. Både hun og ungene blir litt klokere.

For hva skal egentlig til for at ungene skal få ei god framtid i vakre Steigen? Asle er kjapt frampå med at arbeidsplasser må til. Gode og trygge nærmiljø legger Aase til. Samtidig ser begge at stolthet og positiv framsnakk er viktig. At reiselivet og all snakket om Steigens flotte natur og kultur virker positivt, men at slitasje, forsøpling og folkehorder ikke må ta overhånd.

Ungene er for lengst fordypet i noen vårfluelarver og skjellfangst. Politikernes prat går langt over deres hoder, selv om det egentlig er dem og det landskapet og livet de fascineres av det handler om.

-Nå er det viktig at vi klarer å balansere framtidig turisme med natur, ønskene og behovene for folk lokalt. Vi må ikke få det sånn at steigværingene sitter i grøftekanten på Skjelvareid og teller bobiler med et surt grin. Turismen må balanseres og kommunen må være med på tilrettelegginga sier Aase. Alt fra toaletter og bobiltømming, til tilrettelegging for flotte opplevelser er viktig. Det er krevende for kommunen. Håpet er at inntektene fra oppdrettsnæringen og kanskje turistskatt kan hjelpe på veien mener de begge. Jeg tror oppriktig at du får ei lysere tid å regjere i Steigen sier x-ordfører Asle med et oppriktig smil. Aase ordfører følger opp og takker av X-en on the beach.

x on the beach
, click to open in lightbox