Ordførerens tur i Hamarøy: En Nord-Norsk klatreperle

Hamarøyskaftet er en av Nord-Norges klatreperler, og en perfekt tur for de som ikke har klatret før. Her er det gode hyller man kan hvile seg på underveis og akkurat passe lange klatrepartier. På toppen kan du nyte en fantastisk utsikt.

10.07.202011:48 Annette Digermul Hals

Dette er første gang ordfører Britt Kristoffersen inviterer til «ordførerens tur».  Hun var rask med å avgjøre turmålet da hun fikk presentert oversikten over Hábmer – Hamarøy sine «55 forførende friluftsmål». Skaftheia/Hamarøyskaftet er en del av hennes fjellrike på ytre Hamarøy, hvor ordføreren har trasket og gått i mangfoldige timer tidligere. Dette flotte stedet ville hun vise frem for flere.

Ordføreren har valgt å ha med friluftslivsfag ved Knut Hamsun Videregående Skole som turfølge. Friluftslivsfag er et nasjonalt prøveprosjekt i Hábmer – Hamarøy hvor elevene ved siden av generell studiekompetanse får praktiske og teoretiske ferdigheter i friluftsliv. Tilbudet tiltrekker seg ungdom fra hele landet og er ifølge en forskningsrapport «sjeldent positivt». «Ordførerens tur» er en fin mulighet til å sette søkelyset på Knut Hamsun Videregående Skole og bevaring av flest mulig studietilbud for ungdom i Hábmera suohkan - Hamarøy kommune.

Været er fantastisk; sol, lett skyet og 15 grader. Det kunne ikke vært bedre forhold for en dag i fjellet. Med på turen til topps er vi 4 voksne og 4 elever; det er korona-tider og begrensing på hvor mange som kan være samlet. Turen starter ved parkeringsplassen på Halsen. To av elevene og en lærer drar i forveien. De ønsker å overraske ordføreren på toppen.  Vi andre tar en prat med grunneier Roald Hansen. Han har allerede gjort betydelige tilrettelegginger i området. Han har laget stor parkeringsplass, merket turstier og planert teltplass for overnatting. I tillegg har han planer om å få etablert toalett for besøkende og turgåere i området.

Hamarøyskaftet sett fra skaftheia

Vi starter med å gå opp til Skaftheia. Med oss hit følger frilufts-entusiast og Ti på Topp- ildsjel Kjell Fredriksen. Han har den siste tiden etablert flere turposter på nettstedet og appen telltur.no i Hábmer – Hamarøy. Vi vet at på Skaftheia er det allerede en kode på plass.

Skaftheia er en overkommelig tur for de fleste. Turen passer både store og små. Langs turen hører vi bjellene fra beitende sau og fuglekvitter. Fra Skaftheia får vi første smakebit på utsikten vi har i vente. Her ser vi utover mot Lofotveggen og Vestfjorden. Vi ser toppen av Hamarøyskaftet på nært hold. Det er et karakteristisk landemerke som peker rett til himmels. På avstand ser Hamarøyskaftet ubestigelig ut, men med guide eller kjentmann er den overkommelig for de fleste. Ordfører Britt Kristoffersen har vært på toppen en gang før og mener at du må tåle litt luftig klatring for å kunne ta turen videre fra Skaftheia og opp til toppen.

Vi tar på hjelm, klatresele og tau. -Det er kanskje en litt tøff tur, men når man kommer opp er det virkelig verdt slitet, sier ordføreren. Det er også gode hyller underveis hvor vi hviler og nyter utsikten. Ungdommene er ved godt mot og har vært på tøffe turer før. De er ofte på tur i flere dager og etter turen tar de igjen de allmenne fagene. Det er akkurat passe mengde med friluftsfag og allmennfag mener de. Det vi lærer på tur vil vi ta med oss resten av livet og turene gir oss et spesielt godt samhold i klassen sier elevene.

Vi nærmer oss toppen og er spente på hva som venter oss. Vi får øye på de som dro i forveien. I et eventyrlig rundskue står de to ungdommene med hjemmelaget varm elggryte. Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Salten ligger for våre føtter. Fjell og hav på samme tid. Etter nesten 4 timer på tur smaker det ekstra godt med et helt overraskende måltid. Har dere virkelig båret maten hele veien opp og tilberedet alt her oppå fjellet? spør en imponert ordfører. Guiden Ivar Sandland fra Nordland Turselskap har vært her mange ganger før, men aldri med slik oppdekning. - Hamarøyskaftet er en perfekt tur for å finne ut om utendørsklatring er noe for deg. Her kan vi ta det rolig og det er akkurat passe lange klatrepartier, sier Ivar. Hábmer – Hamarøy har en godt besøkt innendørs klatrevegg og elevene ved friluftslivsfag gleder seg til den åpner igjen etter koronastengning. Ordfører forteller at ny klatrehall er under bygging, som vil være en av Nord-Norges største når den er ferdig. Gode og mette begynner vi nedstigningen. Her får vi prøvd rapell i bratte fjellsider, litt skummelt i starten, men etter hvert mestrer både ungdommene, friluftsrådsansatt og ordføreren det med glans. 

Nede på Skaftheia tar vi av oss klatreutstyret og fortsetter ned mot parkeringsplassen. -Hábmer – Hamarøy har så mye å tilby, sier en smilende ordfører. Spesielt i forhold til reiseliv er potensialet stort. Vi har fortsatt god plass i naturen og kan tilby stor variasjon i natur- og kulturopplevelser avslutter ordføreren.

Ordfører Britt Kristoffersen på tur til toppen
, click to open in lightbox