Ordførerens tur i Meløy: Serverer Støtt på øverste hylle

Midt i leia, med en fot i Salten og en på Helgeland, ligger Støtt. Øyene glitrer med sine hvite strender, rike flor og yrende fugleliv. Fra fjæresteinene og helt inn på tørre landet vasser du i levd liv. Om naturen og kulturen ikke er nok i seg selv, kan opplevelsen toppes med kulinarisk mat på øyas restaurant. Menyen og kulissene er tufta nettopp på det øya er.

02.09.202017:43 Bjørn Godal

Støtt er et fiskevær. Storhetstida var før motoren kom, men støttværingene har visst å snu seg etter mulighetene i ei hver tid. Folket, plasseringa midt i leia, nærheten til fisken, den lune havna og den frodige naturen har lagt grunnlaget for livet her. Nå rammer det også inn ordfører Sigurd Stormo sin ordførertur

Innerstøtt er den sørligste av de tre bebodde øyene i været. Fotturen rundt øya er årets ordførertur i Meløy. Innerstøtt rundt er et av de 55 forførende friluftsmålene i Salten. Turen er merket og 6,5 km lang i rolig, fint terreng. Som så mye annet i fjæra, endres turen med flo og fjære. Det får vi ca 30 som er med på turen merke. Floa leder oss rundt alle de små og store vikene som nå er fylt av havet. På fjære sjø kan du ta snarveiene over sanden om du vil.  Men her er det ingen straff å gå litt lenger. Det gir bare tid og distanse til flere inntrykk. Strand, skjell, finurlige steiner, blinkende hav, multer i neven, blomstrende strandenger og trivelig prat fyller sansene.

Turen starter fra Støtt Brygge, den gamle butikken som har forsynt forbifarende og fastboende med nødvendige varer for hav og land. I butikkinventaret som har stått urørt siden 60-tallet, serveres nå utsøkt mat med basis i det Støtt har å by på.

Herfra følger vi asfaltert vei, før vi brekker ned langs traktorveien i Tjyvdalen til havet på vestsiden av øya. Der ligger det en fin gapahuk til allmenn bruk. Men vi fortsetter sørover langs den merka stien som snirkler seg rundt de mange sandfylte vikene.

Ei havørn sjekker ut hvilket storfint besøk hun har fått, måker, rødstilk og tjeld prøver etter beste evne å avlede oss. Dette er fuglenes rike. Derfor er også alle de ubebodde øyene i Støtt naturreservat. Der får fuglene fred. Både Sigurd og driver av Støtt Brygge, Eva Andersen er opptatt av balansen mellom natur og utvikling av turismen på øya. -Her må naturen sette rammene for det vi gjør, sier Eva og Sigurd samstemt. Hun vurderer nå hvordan fuglelivet kan brukes i bærekraftig utviklingen av reiselivet på øya.

Eva er «væreierarvingen» på Støtt og et eksempel på hvordan tider og drift skifter. For generasjonene før henne, var fiskeriene næringsgrunnlaget. Nå er det ikke fiske etter fisk, men turister som gir klingende mynt i kassa. Den stadig økende strømmen gir muligheter. Samtidig gir det nye utfordringer. Kommunikasjonene til øya blir enda viktigere. Hurtigbåten er avgjørende for at turistene skal komme seg til og fra. Utviklingen av Nordlandsekspressen sine sommerruter har bidratt godt til veksten på Støtt Brygge de siste årene. Samtidig ligger det en sårbarhet i dette. -Hurtigbåten blir en slags respirator for oss, sier Eva. -Båten gir liv og muligheter så lenge den går og utvikles. Blir tilbudet redusert eller tatt bort, er det kroken på døra.

Ordfører Sigurd Stormo (tv) og Paul Erik Herstad fra padleklubben Den stille fjerding ved den nye padletavla på Støtt. Foto: Bjørn Godal

Men her skjer det mer. Etter å ha registrert oss på turposten lengst sør, vender vi hjemover langs sør- og østsiden av øya. Først på sti, senere på vei som snor seg idyllisk gjennom jorder og forbi bebyggelse. Vel framme ved starten kan de fleste slappe av på bryggekanten, mens Sigurd ordfører, ildsjelene i padleklubben Den stille fjærding og undertegnede tråkker rett over i kajakk. Sigurd har aldri før satt sine føtter i en kajakk, men en erfaren ordfører kan kunsten å balansere. Målet er åpning av de nye padlerutene etablert av padleklubben og Salten friluftsråd. Etter noen forsiktige tak, drar nybegynneren godt i åra. Med ordfører- og nyervervet padleautoritet foretas den høytidelige åpningen.

Sigurd har tro på at reiseliv i passe porsjoner og friluftsliv er bra for folks bolyst. Padlerutene treffer godt. Målet er å gjøre det lettere for padlere å velge turer etter evne. Kanskje kan det også få flere ut i kajakken. I så måte har tiltaket allerede lyktes. -Dette var første, men kanskje ikke siste gang i en kajakk, sier Sigurd med et smil, før han drar i gang turens avslutningskonsert med Terje Nohr på det historiske tunet ved Støtt brygge. Også nå har Støtt servert fra øverste hylle.

Her kan du se en kort film fra turen:-)

, click to open in lightbox