Ordførerens tur i Rødøy

- Gjerøyfjellet. Svaret kom raskt da ordfører Inger Monsen i Rødøy ble spurt om hvor hun ville ta sin ordførertur. – Jeg vokste opp i Øvergården på Gjerøya og under oppveksten har jeg hatt mange flotte turer på Gjerøyfjellet, eller «Fjellet» som det kalles. Fjellet har gitt meg mange gode opplevelser og har gjort at hjertet mitt brenner sterkt både for Gjerøya og alle de andre øyene i Rødøybassenget. Mange år som bosatt i Jektvik har gjort at jeg også er blitt veldig glad i innlandet i Rødøy og ikke minst naturen der. Dette har gitt meg et godt utgangspunkt for å utøve oppgaven som ordfører, forteller hun. - I en kommune med litt over 1200 innbyggere bosatt i 11 ulike kretser er kunnskap og forståelse av folks hverdag en viktig ballast å ha med seg når viktige beslutninger skal tas.

16.09.202009:28 Annette Digermul Hals

Gjerøyelever som turfølge

Etter hvert kommunevalg inviterer friluftsrådene i Nordland alle ordførerne på tur. Ettersom Rødøy har valgt et politisk samarbeid med Salten var det i år Salten friluftsråd som stod  bak invitasjonen. Ordføreren velger selv både turmål og turfølge. Som lærer var det kanskje naturlig at Inger Monsen inviterte elever og lærere fra Gjerøy skole  til å bli med.

– Både jeg og alle mine 5 søsken startet  vår skolegang her. Både som ordfører og lærer er jeg opptatt av at skolen skal bruke naturen som læringsarena og bidra til å gjøre elevene stolte over å bo i Rødøy. Ny lærerplan stiller krav om at alle elevene skal få naturglede og det kan vi ikke få til med mindre elevene er i naturen.  Elever og lærere fra Gjerøy skole takket umiddelbart ja til å følge ordføreren på turen til toppen av Gjerøyfjellet.

 

Mye igjen for hver høydemeter

Startpunktet for turen ligger 1,5 km fra ferge- og hurtigbåtkaia på Gjerøya.

Gjerøy IL/UL har tilrettelagt en flott sti fra Botnan og toppen av det 168 meter høye Gjerøyfjellet. Den om lag 2, 5 km lange stien er godt merket slik at du lett kan finne frem selv om  havtåka skulle overraske deg på vei opp eller ned. Våte partier er kloppet slik at du kan gå tørrskodd til topps. Informasjonsskilt, pilskilt, trimkasser og to hvilebenker er satt opp på høvelige steder langs stien. Stien er lettgått og halve turen kan gås på fast berg. Stien går gjennom skog, eng, myr og fjell og avsluttes langs fjellkammen mot toppen. Går du stien får du mye igjen for hver høydemeter. På kort tid stiger du opp fra havnivået til stadige nye utsiktspunkt som gir spennende bilder utover Rødøys øyverden. Fra toppen ser du alle Rødøys øyer, fjell, de fleste fjorder og ikke minst Svartisen som brer sin vite kappe over fjellverden i øst. Og skal du se Rødøyløva så ser du den best herfra. Den vokter fortsatt skipsleia slik den trofast har gjort i titusenvis av år.

 

Turkommunen Rødøy

- Overalt  i Rødøy finner du utrolige turmuligheter, forteller Inger. I alle kretsene har lokalbefolkningen merket og tilrettelagt utallige turstier på samme måte som de har gjort her på Gjerøya. Mest kjent er selvsagt steintrappen til toppen av Rødøyløva og sagnfjellet Hestmannen på Storselsøy, men for en tur- eller toppturentusiast så finnes det muligheter for det meste her i Rødøy. I Rødøy har vi valgt ut 5 turer som er med i vårt regionale samarbeid om 55 forførende friluftsturer. Gjerøyfjellet er en av disse. For min egen del gjenstår nå å besøke Rangsundfjellet og toppen av mektige Bjørntiden i Tjongsfjorden. Rødøyløva og Sørlykta på Myken er også blant de 5 utvalgte turene. Må jo nevne at det er fantastiske turmuligheter i alle kretsene iRødøy, og så må vi jo ikke glemme turmulighetene på havet. Her finner du alt du ønsker deg enten du bruker motorbåt, seilbåt, robåt eller kajakk. En tur inn i spektakulære Nordfjorden eller ut til åpne Valvær gir deg minner for livet.

 

Blå himmel og våryr fuglesang

Ordførerens tur i Rødøy ble gjennomført midt i juni. Mens regnet høljet ned og tåka lå lavt dagen før, fikk turfølge oppleve Gjerøyfjellet med blå himmel, vindstille vær og  strålende sol. En av elevene ble til og med fristet til et bad i en idyllisk liten naturskapt badestamp på fjellkammen. Underveis hørte vi våryr fuglesang, traff på et yrende liv i maurtuer, fant skall av nyklekka fugleegg, spor etter gamle telefonstolper fra den gang signalene måtte gjennom en ledning, og til utallig sorter blomster og trær. Vi jaktet spesielt etter Rosenrot som Rødøy kommuneblomst, men den fant vi ikke før ordføreren forlot Gjerøya om ettermiddagen. Der stod den i full blomst like ved fergekaia og vinket henne farvel og velkommen tilbake.

Ordfører Inger Monsen, kulturskolerektor Lyder St
, click to open in lightbox