Ordførerens tur i Fauske - Tur med historisk sus i Sulitjelma

Det er en vakker høstdag og Ordfører Marlen Rendall Berg ønsker velkommen til Jakobsbakken. -Endelig kom finværet, sier en fornøyd ordføreren. I dag er det lite som tyder på at det har vært en regn- og vindfull høst. Høstfargene er på sitt vakreste og solen skinner mellom skyene. Med seg til Jakobsbakken har ordføreren kjentmennene Nils Norum og Knut Misvær. De er her for å fortelle turdeltagerne om livet «i dagen» og «under dagen» som er betegnelsene de brukte om livet over og i gruvene i Sulitjelma.

01.12.202010:39 Annette Digermul Hals
Spor etter ei svunnen tid

Det er tradisjon at ordføreren inviterer til tur i samarbeid med friluftsrådet i hver valgperiode.  Ordførerturen i dag går fra Jakobsbakken og til Sagmoen, en tur på ca. 5 km tur/retur og et av de 55 forførende friluftsmålene i Salten. Som de fleste andre steder i «Sulis», ble også Jakobsbakken og Sagmoen til på grunn av malmfunnene. På det meste bodde det opp mot 400 mennesker her. De levde og hadde sitt virke i fjellbygda. I dag er det fortsatt mange spor i naturen etter ei svunnen tid. En av grunnene til at turen går hit i dag, er å få frem noe av denne historien, forteller ordføreren. 

Vaffelkaktjønna

Nils begynner med å fortelle oss om de gjenstående bygningene i Jakobsbakken. Når vi går forbi «Norumbrakka» kan han fortelle at – «i andre her etasje ble jeg født. Det var fint vær denne februardagen i 1933». Det med været vet han fordi jordmoren kom frem i tide, noe som ikke alltid var tilfelle på Jakobsbakken. Vernebestemmelsene i området gjør at husene, eller brakkene på Jakobsbakken ser nøyaktig ut som de gjorde på starten av 1900-tallet. Videre på turen går vi forbi Vaffelkaktjønna. – Noen gutter klagde på vaffelkakene til kokka, og da ble kokka så sint at hun likså greit kastet hele vaffeljernet i tjønna, og deretter ble navnet vaffelkaktjønna til, forteller han. Etterpå går vi forbi sankthansbålhaugen og krokodilleelva. -Vi var avhengig av å navngi hver en knaus og elv, slik at vi kunne fortelle hvor vi hadde vært og hvor vi skulle møtes forteller Nils. 

Nils Norum viser hvor han vokste opp på Jakobsbakken. 

Aktivt skimiljø i Sulistjelma

I det samme område viser Nils oss noen steinruiner. -Her prøvde de å lage en fotballbane, det var dessverre ingen suksess og den ble aldri ferdig. Det var likevel et aktivt idrett- og friluftslivsmiljø i Sulitjelma. Om vinteren var det skisporten som holdt de unge i aktivitet, både langrenn og skihopp var populært.  Nils viser oss Brattbakken og Fjøsbakken, og det sies at på det meste var det hele ni hoppbakker i området rundt Jakobsbakken. Ikke rart at Jakobsbakken etter hvert ble kjent for å fostre opp både langrennsløpere og skihoppere på nasjonalt nivå. Det er nå planer om at de tre kongepokalene til skihopperen Sverre Salamonsen skal tilbake til Jakobsbakken og stilles ut i Messa til guidefirmaet Fjellfarer, forteller Nils.

Gruvedrift på Sagmoen

Veien fra Jakobsbakken til Sagmoen ble brukt til å frakte malm med hest og slede, den er fortsatt i god stand. Flere steder langs ruten, kan du velge å gå på veien eller på anlagt sti. -Stiene ble laget fordi snøen ofte ble liggende lenge på veien. På den tiden hadde vi bare to par sko. Småsko og vintersko. Ved å lage stier hvor det tidligere ble barmark kunne vi tidligere ta de etterlengta småskoene i bruk, smiler Nils. Fortellingene sitter løst langs ruta og plutselig er vi fremme ved Sagmoen. Her viser Knut Misvær oss restene av linbanen -Det var ikke lov for folk å reise med banen, men det hendte vi lurte oss med. En gang stoppet banen og vi ble hengende i luften lenge. Vi ble fryktelig redde, og lettelsen var stor når banen startet opp igjen.

Tradisjonsmat

Tilbake ved Sagmoen står Mor Mosti og Fjellfarer ved Mona Mosti og Thor Åge Jensen og serverer gratis Sellkaker og kaffe til turdeltagerne. -Sellkaker er tradisjonsmat fra Vatnbygda hvor jeg vokste opp og oppskriften er akkurat den samme som min bestemor «mor Mosti» brukte forteller Mona Mosti. -Sellkakene består av vanlig møsbrømlefse hvor det inni er en søt røre og fenalår. - Dette er vårt bidrag til folkehelseuka avslutter Mona.

Ordfører Marlen Rendall Berg med kjentmann Nils Norum
, click to open in lightbox