Ordførerens tur i Bodø: Rognlivatnet i vakker høstdrakt

Rognlivatnet ligger idyllisk til i Misvær, ca 7 mil fra Bodø sentrum. For å komme hit kan du enten kjøre den bratte fjellveien helt frem til vannet eller gå 3,5 km fra bommen nede ved Kulturveien. Det er godt med parkeringsplasser begge stedene og ved Rognlivatnet er det godt tilrettelagt for en dag ute i det fri.

06.01.202109:26 Annette Digermul Hals

Ordfører Ida Maria Pinnerød hadde først planlagt å legge årets ordførertur til Per Karlsatind, men etter en solrik sommer med påtvungen hjemmeferie, følte hun at nesten «alle» hadde tatt turen dit i år. – Rognlivatnet hadde jeg ikke vært før, og er både mindre kjent og mer barnevennlig, sier ordføreren.

Med seg på turen har Pinnerød invitert Odd Lekang (90). Han skal fortelle om jernutvinningsanlegget i område. – Denne jernslaggen er funnet like ved vannet her, sier Lekang og tar opp en stor klump som ligner på en deformert stein. -Det vi skal vise dere er det første produksjonsanlegget for jern i Nord-Norge. Lekang lever og ånder for formidling av kulturhistorie og når han ble tipset om at en familie hadde tatt vare på noen spesielle steiner, tok han kontakt. -Dette var tidlig nittitallet. Barna hadde lekt ved hytten sin og funnet disse spesielle klumpene. Ikke visste de at dette var jernslagg fra nesten 1000 år tilbake tid, forteller Lekang entusiastisk.

Rundt Rognlivannet er det etablert en kloppet sti med treplanker. Vi følger stien til høyre for vannet. Det har vært mye nedbør i det siste og plankene er litt glatte. For turdeltager Olai Buvik (2) skaper plankene en liten motorisk utfordring og Ordføreren holder Olai i hånden slik at han ikke skal skli. Stien rundt Rognlivatnet er godt merket og ved bekkekrysninger er det anlagt bru. Med små barn på tur gjør ordføreren det man skal for å holde motivasjonen oppe -Hvem er det som tramper på min bru? spør ordføreren smilende når Olai krysser broen.

 

-Her skal vi ta av! Roper Lekang og går i full fart oppover skogen. Flere av oss har problemer med å holde følge med den spreke 90-åringen som setter fart mot ei av hyttene lengre opp.  Vi kommer først til et stort hull i bakken. – Dette er ei trekullmile, forteller Lekang. -Jeg tok med meg noen arkeologer hit for å stadfeste funnet og de ble overrasket over størrelsene, de to milene her er på henholdsvis 6,3 og 12,2 kubikkmeter. Her snakker vi dimensjoner, smiler Lekang. Vi går videre mot hytten hvor ungene hadde gjort funnet av jernslagget. -Her kan dere se spor etter en gammel gamme, sier Lekang og peker på en rund sirkel i bakken. Er det ikke rart at det har vært bosetning her i fjellet for 1000 år siden? spør Ordføreren undrende. -Vi er ikke sikre, men dette anlegget kan kanskje knyttes til den samiske bosetningen, svarer Lekang.

Olai har fått nok kulturhistorie og har begynt å spise på en blåbærbusk. Det er godt med bær i området og Rognlivatnet er et yndet tyttebærmål. Flere av turdeltagerne har med seg bærspann for å høste av naturens goder etter kulturvandringen. Ordføreren tar seg også en smak. – Mmm, nydelig. Turen nærmer seg slutten og vi går tilbake til startpunktet. Her er det ordnet flott til med både benker, grillplass og gapahuk. Her spiser turdeltagerne en god lunsj. - For et fantastisk lett og vakkert turmål. Hit skal jeg ta med meg flere avslutter ordføreren.

Odd Lekang og Ordfører Ida Pinnerød
, click to open in lightbox