Ordførerens tur Gildeskål - Bålsamtale under Høgfjellknubben

- Mens vi var nærmere 5000 innbyggere i Gildeskål etter krigen er vi nå knappe 2000. Å få flere til å bo i kommunen blir derfor kjempeviktig fremover. Ordfører Bjørn Magne Pedersen står sammen med 10-klassingene i Gildeskål rundt et lite bål 350 meter til fjells. Han har invitert elevene på ordførertur til toppen av Høgfjellknubben ved Inndyr. Han lytter oppmerksomt på elevene som etter tur gir sine innspill til ordføreren.

18.01.202114:16 Bjørn Godal

En søkkvåt høsttur

Med tåka hengende langt nede i fjellsiden og med regn i rikelige mengder, startet turen fra Inndyr skole. Sammen med ordføreren var elever, lærere og kommunens nye folkehelsekoordinator. De fleste godt kledd for en søkkvåt høsttur til fjells.  Det er flere stier til toppen av Høgfjellknubben. Før start måtte deltakerne bidra med egne anbefalinger før ordføreren tok den endelige beslutningen om veivalget mot toppen.

 

De første 100 høydemetrene gikk etter anleggsveien gjennom karakteristiske Smiten og opp til Lauvvatnet. Kommunens drikkevannskilde lå innhyllet i en magisk tåke som bare tidvis åpnet seg og viste oss fjellverden rundt. Her gikk ruta over til en sti med tydelige spor etter tusenvis av besøk. Gjennom magisk og høstfarget skoglandskap snirklet stien seg opp gjennom landskapet. Den siste delen gikk bratt opp gjennom en steinur som inviterte til små hopp, litt klatring og balansetrening. Etter knappe timen stod alle deltakerne ved varden.  Gjennom tåka kunne vi så vidt skimte husene på Inndyr under oss. - Hadde det vært godt vær hadde vi hatt en fantastisk utsikt herfra, forteller ordføreren. Det er nok derfor dette turmålet er så mye besøkt. Vi kan både se Lofotveggen og ikke minst den fantastisk øy- og fjellverden rundt oss. Og selvsagt ned på folkelivet på Inndyr.

 

Bålsamtale bak en bergpall

På tross av regn, våte klær og noen kalde kropper tok turfølget seg tid til en bålsamtale bak en bergpall i ly for vinden.  Ordføreren ønsket innspill fra elvene på hvordan de kunne få flere til å bosette seg i Gildeskål. Engasjerte elever fremhevet både den vakre naturen i kommunen og ikke minst det gode og trygge miljøet. Men de etterlyste også mer å gjøre på fritida og ønske om både nytt dekke på ballbingen og nye høyttalere på ungdomsklubben.  Ordføreren oppfordret elevene til å bruke Ungdomsrådet, motivere foreldrene til å engasjere seg og ikke minst påpekte han mulighetene alle har til å søke penger til slike tiltak gjennom kommunens Bolystfond.

 

Hjemturen gikk ekstra fort for noen. Da baktroppen nådde ned til samlingspunktet fikk de høre historien om og se videopptak der 10.klassingen David Myrvang fra Inndyr avsluttet fjellturen med et bad i ei lita tjønn under fjellfoten.

 

Telltur-entusiast

Høgfjellknubben er en av mange Telltur-poster i Salten. Her er elev Mariell Eilertsen fra Inndyr er en ivrig deltaker. På turen sammen med ordføreren sikret hun seg nye 15 poeng. – Nå har jeg over 1200 poeng, forteller hun.  Jeg har sikkert vært på 2-300 turer i år fordelt på 30-40 steder. Kanskje har jeg litt konkurranseinstinkt. Jeg konkurrerer nemlig med læreren min uten at hun vet om det, smiler hun. Og så er det jo bra for helsa.

 

Mange flotte turmål i Gildeskål

Thea Mathilde Pettersen og Emma Kristine Hemmighytt reiste fra Nygårdssjøen for å bli med ordføreren på tur. Emma imponerte underveis ved å få fyr på bålet i høljeregnet og det kun med å bruke tre fyrstikker. – Vi synes det var hyggelig å bli invitert, forteller de to. Theas forteller at også i Nygårdssjøen er mange flotte turmål. Spesielt vil hun anbefale Øyjordtind (493 moh) og Kjerktøfta (198 moh)

 

På tur for å skape godt klassemiljø

I løpet av den tre- fire times lange ordførerturen i søkkvåt natur, i tåke og regn observerte vi ikke en eneste elev som sutret. Vi så kun blide fjes og oppmuntrende kommentarer mellom elevene.

- Det finnes ikke noen bedre arena enn naturen for å skape gode klassemiljø. Det forteller trinnleder for 10.klasse ved Inndyr skole Veronica Bjørkås. - Hver høst og vår har vi derfor overnattingsturer med elevene. Vi blir kjent med hverandre på en helt annen måte og elevene får vise ferdigheter og kunnskaper enn de ikke får vist inne i klasserommet. Det var derfor utrolig hyggelig at ordføreren nettopp valgte elevene som turfølge på sin ordførertur her i Gildeskål.

 

Vi trenger hver og en av dere

- Jeg synes det er viktig at dere tar den utdanningen dere har lyst til, men vi håper at dere kommer tilbake til Gildeskål etterpå. Vi trenger hver og en av dere.  Tilbake ved Inndyr skole takket Ordføreren for turen, før han gikk tilbake til kontoret etter å ha vært hjemom for å få på seg tørre klær.

, click to open in lightbox