Til fots i hele Salten og på tvers av Norge

2020 var tidenes turår i Salten, og flere har brukt korona-året til å utforske områder i eget nærmiljø. Den elektroniske turregistreringsportalen telltur.no har hatt en tredobling av antall brukere i Salten. I løpet av 2020 er det registrert over 80 000 turer på nett og i app.

19.01.202110:47 Annette Digermul Hals

55 forførende turer
Ekteparet Knut Bergseth og Mariann Bergseth har i løpet av 2020 registrert 272 unike turmål og er de første som har besøkt alle de 55 forførende friluftsmålene i Salten. 55 forførende friluftsmål er håndplukket av kommunene og ansett som de 55 mest attraktive turene i Salten. Selv om paret er bosatt i Bodø har turlysten ført dem på turmål fra Hamarøy i nord til Rødøy i Sør. Turene gjenspeiler den store variasjonen vi har av naturopplevelser i de 10 Salten kommunene. Selv om flere av turmålene er lett tilgjengelige, er det noen utfordrende turer, både i forhold til logistikk og fysikk.

På tvers av Norge på 1 døgn
Hellmobotn er det mest utilgjengelige av alle turmålene, og du er avhengig av båtskyss for å komme deg dit. I sommerhalvåret går det hurtigbåt tre dager i uken på bestilling, men Knut og Mariann tok med egen båt på henger fra Bodø. -Vi overnattet på Innhavet. På morgenen tok vi båten fra Drag til Hellmobotn. Her gikk vi en flott T-merket sti inn til riksgrensen, før vi dro tilbake til Bodø samme dag, forteller Knut.


Hellmobotn (Foto: Kjell Fredriksen). 

Turanbefaling
I 2020 har friluftsrådet arrangert konkurranse på telltur.no knyttet til de 55 forførende friluftsmålene. Knut og Mariann er de eneste som har gått alle 55 og er dermed vinnerne av konkurransen. Premien var et reisegavekort til en valgfri destinasjon i Salten til en verdi av 5000 kroner. Valget falt på gavekort hos Klokkargården i Rødøy kommune. -Vi har vært der en gang tidligere og var veldig fornøyd med både overnatting, mat og service. I tillegg er Rødøyløva er takknemlig turmål, forteller ekteparet. I tillegg til turene Rødøyløva og Hellmobotn vil Mariann og Knut anbefale Solvågtinden i Saltdal og Bjørntinden i Rødøy. Konkurransen har gitt oss muligheten til å oppleve mange fantastiske turmål som vi nok ellers ikke ville besøkt, forteller ekteparet.

Rødøyløva (Foto: Arkiv Rødøy kommune)

Trekning  
Det har også vært trekning av 5 Travel Pass Nordland (Verdi 990,-) og t-skjorter blant de som har gått 8 turer eller mer i konkurransen. Med Travel Pass Nordland kan du reise så mye du vil med hurtigbåt, buss, ferje i hele 7 dager og er kortet er gyldig i hele 2021. Reisekortene er sponset av Nordland fylkeskommune og Reis Nordland. Det har også vært arrangert fotokonkurranse på Instagram.  

For å se de andre vinnerne trykk her!

, click to open in lightbox